Tempo950x100

Tempo300x100

Скільки коштує рання картопля на українських ринках

Скільки коштує рання картопля на українських ринках

За даними «Інфо-Шувар», на гуртових ринках України сьогодні вітчизняна картопля врожаю 2018 року пропонується по 25-30 грн/кг (0,8-0,96 EUR/кг). Напередодні минулих вихідних ціни ще тримались на позначці 50-60 грн/кг (1,61-1,93 EUR/кг). Продавці наголошують на тому, що в цьому році надзвичайно потужний тиск на ціни відчувається з боку імпортної картоплі. До того ж, на ринку ще залишаються великі перехідні запаси минулорічної картоплі.

Станом на 11 травня 2018 року, на найбільшому в Західному регіоні оптовому ринку ОРСП «Шувар» поряд з української ранньою картоплею пропонується імпортна картопля з Єгипту, Марокко та Франції. Найдешевша імпортна картопля коштує 18-21 грн/кг (0,58-0,68 EUR/кг), переважно це продукція виробництва Єгипту. Картопля з Франції пропонується по 23-25 грн/кг (0,74-0,8 EUR/кг).

«В порівнянні з минулим роком, ціни на ранню картоплю все ще трохи вищі, але виходячи з досить швидких темпів зниження, можна прогнозувати, що вже за тиждень ціна на продукцію досягне рівня минулого року або навіть опуститься нижче нього. Збільшення імпорту цього року має надзвичайно вагомий вплив на ціни внутрішнього ринку, – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку східної Європи. – Але головне цінове падіння ще попереду, в попередні роки тільки за другу половину травня ціни на ранню картоплю встигали знизитись в 2-3 рази».

Фахівці ринку побоюються того, що вже за кілька тижнів у вітчизняних фермерів можуть виникнути досить серйозні проблеми з продажами. Вони будуть пов’язані з обмеженими можливостями експорту впродовж всього сезону реалізації, через відсутність сертифікатів про т.з «вільні від карантинних організмів ділянки». А це говорить на користь збільшення пропозиції на внутрішньому ринку і, відповідно, ще більшого зниження ціни.

«Ті виробники, які не встигли до кінця квітня подати заявку на оформлення «вільних ділянок», сьогодні, на жаль, не можуть розраховувати на ринок країн Євразійського союзу, перш за все, йдеться про поставки до Білорусі. Але ті виробники, які встигли подати заявки, в 2018 році суттєво розширили площі під ранньою картоплею. Тому загальний обсяг експорту, сподіваюсь, суттєво не постраждає»,- розповідає Оксана Руженкова, виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі (УАВК).

«Традиційно, ми починаємо експортувати ранню картоплю в Білорусь в кінці травня. Цього року для того, щоб потрапити на ринок цієї країни, українським виробникам треба надати сертифікати, які свідчать про те, що їх картопля зібрана з ділянки, вільної від карантинних організмів. Станом на початок травня за підготовку таких сертифікатів взялися поодинокі фермери, а це говорить про те, що значна кількість ранньої картоплі, яка в попередні роки експортувалась до Білорусі, тепер залишиться на внутрішньому ринку», – розповідає Микола Гордійчук, віце-президент Української Асоціації Виробників Картоплі.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-koshtuye-rannya-kartoplya-na-ukrayinskyh-rynkah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати