Tempo950x100

Tempo300x100

Скільки коштує земля у різних країнах ЄС

Скільки коштує земля у різних країнах ЄС

Про це повідомляє «Економічний дискусійний клуб».

Так, серед країн ЄС найнижчий поточний рівень середньої вартості одного га ріллі склався в Румунії – трохи більше 2 тис. євро, найвищий – у Нідерландах – майже 68,2 тис. євро.

До топ-5 за найвищою вартістю землі сільгосппризначення також увійшли Люксембург (35,6 тис. євро/га), Італія (33,5 тис. євро/га), Великобританія (23,5 тис. євро/га) та Ірландія (19,9 тис. євро/га).

Серед країн із найнижчою вартістю землі, крім Румунії, також Естонія (2,9 тис. євро/га), Латвія (майже 3 тис. євро/га), Хорватія (3 тис. євро/га) та Литва (3,6 тис. євро/га).

За останні сім років у переважній більшості країн-членів ЄС вартість ріллі зростала. Найпомітніше за вказаний період підвищилися ціни у Чехії (у 3,5 раза), Литві (майже у 3 рази), Естонії (2,7 раза), Угорщині, Болгарії та Польщі (удвічі).  

У зв’язку із тривалим мораторієм на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні відсутній цивілізований ринок таких земель, а відповідно і ринкові ціни офіційно не сформовані.

Натомість в Україні існує поняття «нормативна грошова оцінка земельних ділянок». Згідно із даними Держгеокадастру станом на 01 січня 2019 року нормативна грошова оцінка одного га ріллі у розрізі регіонів країни становила від 21,4 тис. грн (667 євро) у Житомирській області до 33,6 тис. грн (1048 євро) у Черкаській області.

Джерело: AgroTimes

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-koshtuye-zemlya-u-riznyh-krayinah-yes
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати