Tempo950x100

Tempo300x100

Скільки мають коштувати продукти та як формується їх ціна

Скільки мають коштувати продукти та як формується їх ціна

Про механізм розповів генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко в інтерв’ю AgroPolit.com.

За словами Дорошенко, є декілька механізмів оцінки вартості продуктів.

«Скільки мають коштувати продукти? Є декілька оцінок. Перша притаманна Радянському Союзу: витрати виробників. Друга — ринкова. Продукти мають таку ціну, яку можуть запропонувати виробники з інших країн», ‒ розповів генеральний директор Асоціації.

Він додав, що сьогодні українці спостерігають ціни навіть вищі, ніж деякі закордонні.

“Сьогодні ми маємо ціни (навіть на деякі соціальні продукти харчування) вищі, ніж у Польщі. Цю країну ми беремо для порівняння, адже вона схожа на нашу. На значну кількість продуктів ми бачили однакову ціну вже 2016 року. Цьогорічні ціни, за винятком овочів і хліба, наздогнали європейські. Тому наступного року стоїть питання не обігнати”, ‒ відмітив експерт.

І додав, що коли мова йде про різницю в 5%, це допустимо. Але коли на молочку чи деякі види м’яса ціна на 25% різняться, то це за межею розумного.

“Таким чином ми гробимо державу й бізнес. Гадаю, наступного року у нас буде виникати баланс між попитом і пропозицією за рахунок припливу імпортної продукції. Наші виробники відчують це на собі, тож з’явиться конкуренція. І ті, хто рахував ціну лише через собівартість, почнуть орієнтуватися на ринкову ціну. Коли розумієш, що товару більше, випити чашечку кави й домовитися про ціну немає з ким, а Burger з Німеччини шле дешевше, то поставиш нижчу ціну. Яка частка затрат закладена в європейські ціни? №1 ‒ заробітна плата. У нас вона номер два, три, або взагалі не закладається”, ‒ підсумував Олексій Дорошенко.

 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-mayut-koshtuvaty-produkty-ta-yak-formuyetsya-yih-cina
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати