Скільки мають коштувати продукти та як формується їх ціна

Скільки мають коштувати продукти та як формується їх ціна

Про механізм розповів генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко в інтерв’ю AgroPolit.com.

За словами Дорошенко, є декілька механізмів оцінки вартості продуктів.

«Скільки мають коштувати продукти? Є декілька оцінок. Перша притаманна Радянському Союзу: витрати виробників. Друга — ринкова. Продукти мають таку ціну, яку можуть запропонувати виробники з інших країн», ‒ розповів генеральний директор Асоціації.

Він додав, що сьогодні українці спостерігають ціни навіть вищі, ніж деякі закордонні.

“Сьогодні ми маємо ціни (навіть на деякі соціальні продукти харчування) вищі, ніж у Польщі. Цю країну ми беремо для порівняння, адже вона схожа на нашу. На значну кількість продуктів ми бачили однакову ціну вже 2016 року. Цьогорічні ціни, за винятком овочів і хліба, наздогнали європейські. Тому наступного року стоїть питання не обігнати”, ‒ відмітив експерт.

І додав, що коли мова йде про різницю в 5%, це допустимо. Але коли на молочку чи деякі види м’яса ціна на 25% різняться, то це за межею розумного.

“Таким чином ми гробимо державу й бізнес. Гадаю, наступного року у нас буде виникати баланс між попитом і пропозицією за рахунок припливу імпортної продукції. Наші виробники відчують це на собі, тож з’явиться конкуренція. І ті, хто рахував ціну лише через собівартість, почнуть орієнтуватися на ринкову ціну. Коли розумієш, що товару більше, випити чашечку кави й домовитися про ціну немає з ким, а Burger з Німеччини шле дешевше, то поставиш нижчу ціну. Яка частка затрат закладена в європейські ціни? №1 ‒ заробітна плата. У нас вона номер два, три, або взагалі не закладається”, ‒ підсумував Олексій Дорошенко.

 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-mayut-koshtuvaty-produkty-ta-yak-formuyetsya-yih-cina
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати