Tempo950x100

Tempo300x100

Скільки можна заробити на одній свині?

Скільки можна заробити на одній свині?

Про це пише газета Експрес.

“Повірив якось міністрові сільського господарства України, – пояснює. – Той розпинався перед телевізійними камерами, мовляв, дешеве зерно – не біда. Якщо пропустити його через шлунок свині, можна заробити втричі більше. От і згодував без вагань – у мене було 360 свиней і 300 тонн зерна. А через сім місяців замість прибутків мав суцільні збитки: свинина раптом подешевшала, а ціни на зерно – зросли. Уявляєте, якби продав урожай і не морочив собі голову, то заробив би вдвічі більше, ніж на свинях. Відтоді не вірю жодному слову чиновників. Натомість рахую і прогнозую сам”, – каже фермер.

За його словами, зараз на відгодівлі поросят можна заробити. Навіть якщо купувати корми. “Рахуймо разом. Щоб свиня набрала вагу трохи більше центнера, треба згодувати в середньому 700 кілограмів зерна. Кілограм збіжжя коштує три гривні. Можна знайти навіть дешевше. Загалом витратите 2000 – 2100 гривень. А продасте свиню живою вагою по 45 – 50 гривень за кілограм. Тобто дохід становити 5400 – 6000 гривень. Вигідно? Звичайно”, – пояснює Олег Поліщук.

От і поспішають люди придбати поросяток – попри високу ціну. Кому не хочеться заробити? От тільки чи вдасться? Ніхто достеменно не знає. Фермер каже, що високий попит на молодняк – наслідок різкого зменшення поголів’я свиней у попередні роки.

“Такі “гойдалки” в Україні, на жаль, мають певну циклічність, – Олег Поліщук. – Тому фермерові чи одноосібнику планувати дохід неможливо. У цивілізованому світі всі, хто працює на землі, захищені від ризиків – дотаціями. А ще вони мають відповідні квоти – на виробництво зерна чи тієї ж свинини. Тобто в них гарантовано закуплять замовлений товар у відповідній кількості. До того ж по ціні, яку узгодили раніше. У нас же – жодних гарантій. Працюєш на свій страх і ризик. Кілька років тому свиней відгодовувати було невигідно: м’ясо – дешеве, зерно – дороге. Тримали льох хіба що для себе. Тобто різко зменшилось поголів’я. Відтак стрімко зросла ціна. Тепер усі ніби прокинулись – скуповують поросяток. Хтось встигне заробити, а хтось – ні. Думаю, що місяців за десять свинина подешевшає. Чому? Бо на ринку буде більше м’яса. От і вся логіка”, – підкреслює Олег Поліщук.

“Україна могла б завалити свининою Європу, – підсумовує фермер. – Але, мабуть, це комусь невигідно. Тому й господарємо в екстремальних умовах – із валідолом у кишені. А хіба не так? Думаєте, великі збитки не зарубцьовуються шрамами на серці? Cкільки витримає воно таку “економіку”? Ніхто не знає”.

Перегляди: 209
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-mozhna-zarobyty-na-odnij-svyni
Like
Цікаво
Подобається
1
Сумно
1
Нічого сказати
1