Скільки можна заробити на вирощуванні лікарських трав

Скільки можна заробити на вирощуванні лікарських трав

Недарма трав’яний бізнес цікавить вітчизняних сільгоспвиробників. Прибуток від вирощування лікарських трав в Україні в середньому становить 30-40%, проте може сягати і 500%. Розпочинати вирощування лікарських рослин фахівці рекомендують з визначення ринку збуту та покупця.

Тридцятирічним досвідом вирощування лікарських трав поділився Ігор Корнєв, директор НВП «Фітоком», повідомляє «Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва».

«Спочатку зважте свої сили. Що ви хочете? Що ви можете? Який у вас є інструмент, чи можна його пристосувати до обробки тих чи інших лікарських рослин, виходячи з кліматичних умов? Необхідно зрозуміти і те, куди ви продасте сировину. Заздалегідь отримайте вимоги до сировини, домовтеся з покупцем про все у деталях», — радить фахівець.

З його слів, прибуток від вирощування 1 га лікарських рослин може сягати понад 50 тис. грн, за умови облаштування належної інфраструктури виробництва.

«Чим вище ступінь переробки, тим вищий дохід. Якщо ви зберете з 1 га 1 тонну кореня ехінацеї, то заробите 200 тис. грн. Якщо вам вдалося зібрати ще близько 4 тонн трави ехінацеї, це реальні результати, і по 1 долару за кілограм продали, то дохід з га ще вище. Якщо ви почнете переробку, доходи множте на 5, але ми ж її не почнемо, бо немає технологій. Органічне вирощування трав може принести і у 2 рази більше прибутку, ніж традиційне, це залежить від сировини», — розповідає директор НВП «Фітоком».

Ігор Корнєв рекомендує починати трав’яний бізнес, виходячи з власних можливостей.

«30-40% прибутку за підсумками року — нормально. Якщо виходить більше, то слава Богу. Знаю, буває і 500%. Корінь ехінацеї цього року не в ціні, але я знаю, куди продавати, у мене укладені контракти. Це той випадок, коли мені заплатять більше, ніж на ринку, але наступного року можу отримати менше, ніж на ринку. Але, якщо дивитися на цикл 7 років, то при стабільних каналах збуту виробник все одно виграє», — підсумував Ігор Корнєв.

Секрет стабільності бізнесу, як запевняє експерт, у наявності контрактів і договорів на збут продукції.

Джерело: superagronom.com

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-mozhna-zarobyty-na-vyroshchuvanni-likarskyh-trav
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати