Скільки податків платять великі агрокомпанії

Скільки податків платять великі агрокомпанії

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» провела дослідження стосовно сплати податків великими аграрними компаніями. З цією метою були зібрані дані по сплаті основних податків, зокрема єдиного податку для платників 4 групи (сільгоспвиробники), земельного податку, податку з доходів фізичних осіб (ПДФО), військового збору (ВЗ) з орендної плати за земельні ділянки, заробітної плати працівників та суми сплаченого податку на додану вартість (ПДВ).

У підсумку, було зібрано дані по великим компаніям, що мають в обробітку 2,1 млн га та працюють в 22 областях України. За 2018 рік аналізовані агрокомпанії перерахували в бюджет понад 6,3 млрд  грн лише основних податків, що в перерахунку на 1 га площі в обробітку становить 2970 грн/га. З цієї суми 271 грн/га становить єдиний податок 4 групи, 137 грн/га земельний податок, 678 грн/га ПДФО з орендної плати, 594 грн/га ПДФО з заробітної плати працівників підприємств.

Зважаючи, що загалом в обробітку великих аграрних компаній в 2018 році було 5,6 млн га, фактично зібрані дані репрезентують 38% всіх агрохолдингів в Україні. Оскільки метою дослідження був розрахунок податкового навантаження на 1 га, до уваги бралися лише податки сплачені підприємствами груп компаній, що безпосередньо зайняті в сільськогосподарській діяльності. Інші види діяльності, які не прив’язані безпосередньо до рослинництва, такі як переробні підприємства, фабрики, комбінати і т.п., в розрахунок не включалися. 

Важливо,  що більшість сплачених сум надходить в територіальні громади. Особливо це важливо для ОТГ, адже велика частина їх бюджету формується за рахунок сплати ПДФО з заробітної плати та оренди земельних ділянок. Відповідно, спроможність громад в сільській  місцевості суттєво залежить від прозорості розрахунків сільгоспвиробників з власниками земельних паїв за оренду та виплати повністю «білої» заробітної плати своїм працівникам. 

«На жаль, не всі сільськогосподарські виробники сумлінно та прозоро проводять розрахунки і досить часто з метою «економії» розраховуються необлікованою готівкою або продукцією за паї та заробітну плату,- розповідає Роман Сластьон, генеральний директор УКАБ. – Така ситуація спостерігається здебільшого в малих та середніх господарствах, оскільки на них менше звертають увагу контролюючі органи та й в таких оборудках зазвичай задіяне невелике коло знайомих між собою осіб.  Для великих підприємств такі розрахунки неприпустимі з багатьох причин: масштаб бізнесу, репутаційні ризики, проведення фінансових аудитів, часті та детальні перевірки контролюючих органів».

В УКАБ провели порівняння даних великих публічних агрокомпаній, чия фінансова звітність постійно перевіряється аудиторськими фірмами та публікується на сайтах у відкритому доступі з середньостатистичними даними по галузі. Так,  середня місячна заробітна плата в агрохолдингах за 2018 рік склала 11 530 грн, тоді як в середньому по всіх сільськогосподарських підприємствах – 7170 грн. Тобто в великих аграрних компаніях офіційна заробітна плата в 2018 році була на 60% вища.

Також цікавим є факт, що орендна плата за земельні паї в великих агрокомпаніях за 2018 рік становила в середньому 3 534 грн, тоді як згідно даних Держгеокадастру середній розмір річної орендної плати за земельні паї по Україні становив 1613 грн. Тобто орендна плата в великих агрокомпаніях вдвічі перевищує заявлений середній рівень по країні. 

Така різниця може свідчити не лише про те, що великі компанії дійсно платять вищу заробітну та орендну плату,  а й про те, що в аграрному секторі ще досить велика складова прихованих розрахунків, зокрема в сегменті малого та середнього бізнесу.

Перегляди: 12
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-podatkiv-platyat-velyki-ahrokompaniyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    «Кернел» збільшив обсяги експорту зерна вдвічі з початку року

    Державний оператор тилу відсторонив компанію “Твій Хліб” від постачання продуктів для ЗСУ

    АРМА планує скасувати аукціон з продажу мінеральних добрив – провели без належної конкуренції

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    БІЛЬШЕ НОВИН