Tempo950x100

Tempo300x100

Скільки податків платять великі агрокомпанії

Скільки податків платять великі агрокомпанії

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» провела дослідження стосовно сплати податків великими аграрними компаніями. З цією метою були зібрані дані по сплаті основних податків, зокрема єдиного податку для платників 4 групи (сільгоспвиробники), земельного податку, податку з доходів фізичних осіб (ПДФО), військового збору (ВЗ) з орендної плати за земельні ділянки, заробітної плати працівників та суми сплаченого податку на додану вартість (ПДВ).

У підсумку, було зібрано дані по великим компаніям, що мають в обробітку 2,1 млн га та працюють в 22 областях України. За 2018 рік аналізовані агрокомпанії перерахували в бюджет понад 6,3 млрд  грн лише основних податків, що в перерахунку на 1 га площі в обробітку становить 2970 грн/га. З цієї суми 271 грн/га становить єдиний податок 4 групи, 137 грн/га земельний податок, 678 грн/га ПДФО з орендної плати, 594 грн/га ПДФО з заробітної плати працівників підприємств.

Зважаючи, що загалом в обробітку великих аграрних компаній в 2018 році було 5,6 млн га, фактично зібрані дані репрезентують 38% всіх агрохолдингів в Україні. Оскільки метою дослідження був розрахунок податкового навантаження на 1 га, до уваги бралися лише податки сплачені підприємствами груп компаній, що безпосередньо зайняті в сільськогосподарській діяльності. Інші види діяльності, які не прив’язані безпосередньо до рослинництва, такі як переробні підприємства, фабрики, комбінати і т.п., в розрахунок не включалися. 

Важливо,  що більшість сплачених сум надходить в територіальні громади. Особливо це важливо для ОТГ, адже велика частина їх бюджету формується за рахунок сплати ПДФО з заробітної плати та оренди земельних ділянок. Відповідно, спроможність громад в сільській  місцевості суттєво залежить від прозорості розрахунків сільгоспвиробників з власниками земельних паїв за оренду та виплати повністю «білої» заробітної плати своїм працівникам. 

«На жаль, не всі сільськогосподарські виробники сумлінно та прозоро проводять розрахунки і досить часто з метою «економії» розраховуються необлікованою готівкою або продукцією за паї та заробітну плату,- розповідає Роман Сластьон, генеральний директор УКАБ. – Така ситуація спостерігається здебільшого в малих та середніх господарствах, оскільки на них менше звертають увагу контролюючі органи та й в таких оборудках зазвичай задіяне невелике коло знайомих між собою осіб.  Для великих підприємств такі розрахунки неприпустимі з багатьох причин: масштаб бізнесу, репутаційні ризики, проведення фінансових аудитів, часті та детальні перевірки контролюючих органів».

В УКАБ провели порівняння даних великих публічних агрокомпаній, чия фінансова звітність постійно перевіряється аудиторськими фірмами та публікується на сайтах у відкритому доступі з середньостатистичними даними по галузі. Так,  середня місячна заробітна плата в агрохолдингах за 2018 рік склала 11 530 грн, тоді як в середньому по всіх сільськогосподарських підприємствах – 7170 грн. Тобто в великих аграрних компаніях офіційна заробітна плата в 2018 році була на 60% вища.

Також цікавим є факт, що орендна плата за земельні паї в великих агрокомпаніях за 2018 рік становила в середньому 3 534 грн, тоді як згідно даних Держгеокадастру середній розмір річної орендної плати за земельні паї по Україні становив 1613 грн. Тобто орендна плата в великих агрокомпаніях вдвічі перевищує заявлений середній рівень по країні. 

Така різниця може свідчити не лише про те, що великі компанії дійсно платять вищу заробітну та орендну плату,  а й про те, що в аграрному секторі ще досить велика складова прихованих розрахунків, зокрема в сегменті малого та середнього бізнесу.

Перегляди: 12
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-podatkiv-platyat-velyki-ahrokompaniyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати