Tempo950x100

Tempo300x100

Скільки Росія зараз постачає молочної продукції в Україну

Скільки Росія зараз постачає молочної продукції в Україну

А чи знали ви скільки Росія зараз постачає молочної продукції в Україну? Згідно з нашими санкціями, з 2016 року – нуль. Згідно з українською статистикою, звичайно, теж – нуль. А ось згідно з російською статистикою, в 2016 році було експортовано в Україну молочних продуктів у еквіваленті близько 130 тис. тон молока, за 5 місяців 2017 р. – ще 44 тис. тон.

Ось це і є поставки в ОРДЛО. Україна не контролює ці поставки, тому їх немає в нашій статистиці, а Росія записує їх на рахунок України, оскільки держав таких як ДНР, ЛНР Новоросія чи Малоросія не існує.

Багато це чи мало? Якщо порівнювати з офіційним імпортом в Україну з її 42-мілйонним населенням, то це цифри одного порядку, навіть трошки більші. Відрізняється дещо структура – так, якщо Україна закуповує зараз переважно сир, то в ОРДЛО з Росії йде питне молоко, частка якого в поставках сягає 25% в еквіваленті молока, масло і сир (приблизно по 30%) та кисломолочна продукція (10%).

Якщо дивитись на загальний експорт молокопродуктів з Росії, то поставки в ОРДЛО займають в ньому близько 20% в еквіваленті молока. По окремих продуктах, на захоплені українські території Донбасу йде 70% російського експорту питного молока, 30-40% – масла, біля 20% сухого молока. Не забуваємо, що Росія при цьому залишається нетто-імпортером молочних продуктів, закуповуючи ту ж саму продукцію за кордоном в набагато більших обсягах.

Зрештою, якщо дивитись на обсяги споживання в ОРДЛО, то ці напівофіційні поставки з Росії забезпечують близько 43 кг молока на душу в рік, відштовхуючись від оцінки населення на неконтрольованих Україною територіях Донбасу в 3 млн. осіб. Скільки зараз всього споживається молока в ОРДЛО сказати неможливо, але в Україні в середньому цей показник складає 210-220 кг. Тобто якщо припустити, що там споживають стільки ж молока, то виходить що щонайменше п’ята частина молока в окупованому Донбасі з того самого російського невизнаного експорту.




 
Андрій Панкратов, аналітик сільськогосподарських ринків, національний експерт ФАО в Уркаїні
 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-rosiya-zaraz-postachaye-molochnoyi-produkciyi-v-ukrayinu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати