Tempo950x100

Tempo300x100

Скільки сільгоспземлі в Україні знаходиться в тіні

Скільки сільгоспземлі в Україні знаходиться в тіні

Близько 10-12 млн гектарів сільгоспугідь в Україні знаходяться в тіні – ці поля обробляють, збирають з них врожаї, але формально така земля не вважається сільськогосподарської. Про це в інтерв’ю сайту “Сьогодні” розповів уповноважений президента з питань землі Роман Лещенко.

“За документами звітності органів податкової та статистики ми бачимо, що ці землі як би не обробляються, на них нічого не вирощується. А по системам супутникової навігації бачимо, що там щосили вирощується сільгосппродукція. Сьогодні супутникова система дозволяє сканувати процес вегетації рослини в режимі реального часу і з похибкою до 1 тонни визначати вал зерна на тіньових землях. Така ситуація сьогодні і на землях Міністерства оборони, і на землях різного роду держпідприємств, на землях колоній, на так званих деградованих територіях, наприклад, біля Чорнобильської зони. Засіяні заплави річок. Наприклад, біля легендарної Стоянки по Житомирській трасі подивіться, що відбувається в захисній смузі річки Ірпінь. Поля засіяні кукурудзою. І це все тіньовий обіг. Це зерно потім виходить на ринок і через фіктивний експорт йде з країни. Причому за допомогою різних схем, так званих “скруток”, фіктивних компаній-одноденок, продають все через офшорні компанії без належного рівня трансфертного ціноутворення, а потім вимагають повернення ПДВ, заганяючи державу мільярдні збитки”, – пояснив Лещенко.

При цьому констатував, що ринок землі в Україні вже існує, хоча його офіційне відкриття планується тільки на осінь 2020 року.

“Ніхто не заперечує той факт, що у нас і сьогодні існує ринок землі. Але він існує в тіньовому вимірі. Зайдіть на будь-який сайт нерухомості, в розділі “продам-куплю пай” вибрати область, населений пункт, і ділки запропонують тисячу варіантів і схем . Ще недавно ми мали понад 10 млн га державної землі. А за результатами інвентаризації виявилося, що у нас вже менше 7 млн га держземлі. тобто за час дії мораторію більше 3 млн га були виведені з державної власності”, – додав Лещенко.

Нагадаємо, Верховна Рада 6 лютого розпочала розгляд у другому читанні законопроєкту №2178-10.

Верховна Рада загалом розглянула 1506 правок про внесення змін до проекту закону №2178-10 про відкриття ринку сільськогосподарських земель з 4018.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у вівторок, 3 березня 2020 року.

Також фракція “Слуга народу” просить колег по парламенту піти на компроміс, щоб прискорити розгляд поправо до другого читання законопроекту про ринок землі.

Крім того, у фракції партії “Слуга народу” переконують, що голосів для ухвалення закону про ринок землі вистачить. 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-silhospzemli-v-ukrayini-znahodytsya-v-tini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати