Tempo950x100

Tempo300x100

Скільки в Україні заробляють на перепілках

Скільки в Україні заробляють на перепілках

Про це розповів Микола Ковальов із міста Боярка на Київщині, пише gazeta.ua.

“Перепілками почав зай­матися тесть після аварії на Чорнобильській станції. Хтось сказав йому, що яйця корисні, виводять радіонукліди. Тесть перетворив кролятник на перепелину ферму, — розповідає Микола Ковальов.

“Коли тесть помер, господарство занепало. Теща не знала, як до птахів підійти. Зате на кожне свято згадувала, як колись готували перепілок. Я працював у рекламному бізнесі. Коли на фірмі почали скорочувати працівників, нам із дружиною довелося переїхати до тещі. Тоді вперше задумався, щоб відновити перепелину ферму.

Десяток птахів придбав на базарі в Києві. Заплатив 500 гривень. Дуже хотів спробувати. Дружина вважала, що в мене не вийде. Знайшов старі записи тестя про корми і температуру в клітках. За перший місяць зібрав 200 яєць. Купив інкубатор. Отримав своїх курчат”, – каже фермер.

“Почав шукати літературу про породи, особливості вирощува­н­ня. В Україні з цих тем мало інформації. Знову взявся за записи тестя. Він був інженером, писав усе схематично. Знайшов креслення кліток. У примітках було вказано, що металеві використовувати не можна. У перепілок від них стрес. Розробив свої клітки.

Також їздив на семінари в Польщу. Перепілок там вирощують багато. Звідти привіз м’ясну породу. Дорослий птах виростає до 800 грамів.

За рік розширив ферму до 2 тисяч голів. Найважче було налагодити збут. Спершу пробував продавати яйця місцевим магазинам. Але скрізь вимагали реєстрацію, сертифікати якості та санітарні обстеження. На паперову тяганину витратив кілька місяців”, – зазначає Микола Ковальов.

“Теща запропонувала допомогу. Ми забили молодих перепілок, нафарширували їх яйцями. Повезли продавати на ярмарок українських виробників. Страва мала успіх. Виявилось, ніхто ще не куштував таких перепілок. Продавали по 270 гривень за кілограм. Одна перепілка затягує на 45–70 гривень. Удома порахували, що з готових страв виторг більший, ніж із сирого ­м’яса. Дружина покинула ро­боту. Відкрили свій міні-цех. Запікаємо перепілок, робимо з птиці м’ясні пироги, салати на замовлення. Одна з найпопулярніших страв — обсмажені у фритюрі перепелині яйця. Постачаємо їх у місцеві кулінарії. Також продаємо сирі яйця, заморожені тушки.

Даємо оголошення про продаж продукції. Пропонуємо безкоштовну доставку по Києву. Замовлення розвожу на скутері. Маємо постійних клієнтів, які двічі на тиждень замовляють свіже м’ясо або готові страви”, – розповідає фермер.

Він порахував, що кожна перепілка за рік приносить 5 тисяч гривень. “Найбільший попит перед новорічними святами. Людям хочеться екзотики. Записуються в чергу, щоб отримати свіже м’ясо. У цей період піднімаємо ціну на 30–40 відсотків”, – каже Микола Ковальов.

За його словами, плюс такого бізнесу, що не потрібно великих площ. “Моя ферма розміщена у трьох сараях. Перепілки не шумні. Сусіди довгий час і не знали, що ми розводимо птахів. Послід можна використовувати для обігріву приміщень. Перепелина ферма окупиться за півроку. Вкладати гроші можна поступово. Але починати треба хоча б із сотні перепілок, тоді справа швидше розвиватиметься.

Заробляю ще на одній справі. На основі записів тестя та своїх спостережень зробив невеличку брошуру. Детально описав процес розведення птиці. Інформацію постійно доповнюю. Продаю на диску чи в електронному вигляді. Додатково маю 2–3 тисячі гривень щомісяця. Звертаються не тільки з України, а й багато росіян, білорусів та поляків”, – зазначає фермер.

“Важливо добре підготувати приміщення. Птахи чутливі до холоду, тому треба якісно утеплити, — каже експерт  Ігор Попко. — Окупиться ферма за рік-два. Найвигідніший повний цикл — продаж яєць, тушок і готової продукції, переробка. Найбільші перепелині господарства розташовані в Хмельницькій і Житомирській областях. Дрібні ферми є в Київській, Вінницькій, Харківській, Одеській, Полтавській і Житомирській областях”.

Більшість таких сільськогосподарських підприємств працюють по три роки. Закриваються через проблеми з фінансами, брак знань по догляду за птицею.

Перегляди: 100
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-v-ukrayini-zaroblyayut-na-perepilkah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати