Tempo950x100

Tempo300x100

Скільки заробляють українці на полях у Польщі

Скільки заробляють українці на полях у Польщі

Але не працювати. Але це нікого не зупиняє – у літній сезон українці заполонили польський ринок праці, повідомляє  Страна.ua.

Хоча офіційно працювати в країні ЄС з одним лише біопаспортом не можна – потрібна робоча віза і дозвіл на роботу, в Польщі роботодавці часто заплющують очі на відсутність необхідних документів в українців.

Польський ринок потребує дешевої робочої сили, і саме Україна – головний її постачальник. Місцеві чиновники визнають, що якби не українці, польська економіка просто б зупинилася. Хоча багато поляків незадоволені таким станом справ, бо українці збивають їм зарплати.

Зараз в Польщі працює близько 1,5 мільйона українських заробітчан, а до кінця року тут чекають ще півмільйона українців. Виїзду людей на заробітки до сусідньої країни сприяє непроста економічна ситуація в Україні.

У Польщі після введення безвізу українським заробітчанам підняли зарплати в середньому на 30%. Якщо в травні працівники з України отримували 9 злотих на годину (64 грн), то зараз, за ​​даними агентств з працевлаштування, 12 злотих на годину (86 грн).

У літній період в особливій ціні сезонні працівники, які допомагають аграріям на полях. Зараз на сезонні роботи в Польщі шукають працівників з України на зарплату 2,4 тис злотих (17 тис. грн). Раніше вони отримували близько 1,8-2 тис. злотих (13-14 тис. грн).

На збільшення зарплат заробітчанам вплинуло кілька факторів. По-перше, піднялася мінімальна зарплата і погодинна оплата в цілому в Польщі. По-друге, почалися сезонні роботи, зокрема в агрогосподарствах. І тут поляки воліють наймати українців, навіть нелегально, через соціальну та культурну близькість двох народів.

Польських роботодавців не зупиняють й облави на нелегальних працівників з України, які час від часу влаштовують місцеві чиновники. У разі затримання нелегалів роботодавцю загрожує штраф у розмірі до 5 тис. злотих (36 тис. грн).

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-zaroblyayut-ukrayinci-na-polyah-u-polshchi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати