Tempo950x100

Tempo300x100

Скільки заробляють українці на зборі фінської полуниці

Скільки заробляють українці на зборі фінської полуниці

Для аспірантки харківського сільськогосподарського університету Ганни Корнієць робота на полуничних грядках – це цікавий і корисний досвід, пише фінське видання Yle, передає Аргумент.

“Я дуже люблю Фінляндію, — каже Ганна, — приїхала сюди тому, що хотілося дізнатися традиції нової країни, побувати в гостях, подивитися, як тут живуть люди, ну і заробити грошей, як приємний бонус”.

У цьому році на фінських полуничних полях працює близько 9000 українців і 1500 росіян. Робота нелегка, але, як говорять збирачі, їм не звикати.

Зарплата сезонних робітників:

Громадяни України отримують на зборі полуниці від 9 до 11 євро за годину.
У місяць на зборі полуниці можна заробити близько 1500 євро.
Громадяни Таїланду на зборі лісових ягід отримують від 5 до 7 євро за годину

“Я б не сказала, що дуже важко, — зізнається Ганна, — Хоча, звичайно, багато що залежить від погодних умов. Ми любимо працювати. Україна — аграрна країна. Ми виросли на землі”.

Фінів на збір ягід залучити дуже важко, тому власники сільгоспугідь змушені запрошувати іноземців. Тайці традиційно спеціалізуються на лісових ягодах, а жителі колишніх радянських республік воліють працювати на полуниці. Для українських і російських сезонних робітників, наприклад, діє колективний договір, який чітко встановлює мінімальний рівень зарплати, надбавки, інші виплати.

Ганна Корнієць каже, що за сезон вона може заробити стільки ж, скільки за рік на батьківщині. У наступному році, швидше за все, до Фінляндії приїде ще більше українських сезонних робітників, так як між ЄС і Україною введено безвізовий режим, що істотно спростить бюрократичне оформлення документів. А от для росіян процедура отримання фінської трудової візи навряд чи зміниться.

В цілому сезон збору полуниці у Фінляндії запізнюється на 2,5-3 тижні. У той же час запізнілий урожай обіцяє бути досить хорошим, заявляють фермери. У Фінляндії полуниця вирощується на 1100 фермах на площі 3600 гектарів. Головним сортом полуниці є Polka, частка якого становить близько 70 % від всього урожаю.

Перегляди: 14
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/skilky-zaroblyayut-ukrayinci-na-zbori-finskoyi-polunyci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати