Tempo950x100

Tempo300x100

Склад зерна: як піклуватися про нього взимку?

Склад зерна: як піклуватися про нього взимку?

Саме взимку варто заглянути на склад і перевірити стан зерна. Адже може виявитися, що в результаті мінливих у ньому умов, збільшилася вологість плодів або з’явилися в них шкідники. Як дбати про умови зберігання взимку, і чому так важливий моніторинг зерна?

Не можна забувати, що насіння, заражені цвіллю (а також забруднені екскрементами шкідників складських) перевантажує шлунково-кишковий тракт тварин і викликає різке зниження природної резистентності організму внаслідок отруєння. Це веде до ослаблення росту, порушення відтворення, зниження продуктивності, погіршення якості продуктів тваринного походження, а в крайніх випадках призводить до падіння тварин.

Зростання температури і вологості всередині нього може значно вплинути на якість зібраного врожаю і привести до його псування. Склад зерна, це також гарне місце для проживання багатьох видів шкідників – комах і гризунів.
 

Що загрожує зерну на складах?

Мало який фермер відразу після збирання врожаю позбавляється від своїх врожаїв. В очікуванні зростання цін силоси восени та взимку, як правило, повні. Але що відбувається всередині них після того, коли влітку буде закрита верхня кришка?

Дуже важливим параметром, який необхідно враховувати при підготовці до зберігання зерна, є його вологість. Відразу після збирання врожаю необхідно добре просушити для чого нам знадобиться зерносушарка шахтна, і охолодити. Просушування зерна, значно підвищує витрати на виробництво зернових культур, тим не менш, це інвестиції, що впливають на якість і довговічність, збереженого врожаю, які варто обміркувати. Для жита, тритикале, ячменю та вівса вологість безпечна при зберіганні до 6 місяців становить близько 14%, а в разі продовження цього строку понад півроку – не більше, ніж 13%. Варто пам’ятати, що спори грибка мають можливість проростання часто вже при вологості вище 15%. Висока вологість повітря в місці зберігання зерна додатково прискорює цей процес. Спочатку вона не помітна, тільки на просунутій стадії інфекції зерно змінює запах.

Контроль зерна взимку – це основа. Сьогодні зберігання зерна в силосах – це величезна зручність, і, безумовно, менше загроз. Необхідно дбати і про те, щоб в силос потрапило зерно найкращої якості.

Джерело: 0552.ua

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/sklad-zerna-yak-pikluvatysya-pro-noho-vzymku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати