Tempo950x100

Tempo300x100

«Слуги народу» підготували атомну бомбу для сільського господарства

«Слуги народу» підготували атомну бомбу для сільського господарства

На сайті Верховної Ради оприлюднили текст законопроєкту №3131 щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції. Автори документа, депутати від «Слуги народу», вирішили ввести новий податок під назвою «поставлене податкове зобов’язання», яке регламентує що кожен виробник або власник землі зобов’язаний буде платити мінімум 8% від нормативної вартості своєї сільгоспземлі. Ба більше, це зобов’язання не скасовує земельний податок, який зараз за нормами поточного податкового кодексу встановлюється місцевими радами і повинен бути в межах від 0.3% до 1% від нормативної вартості землі. Таким чином базове підвищення податкового навантаження на землю становить від 8 до 25 разів. Про це пише на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін.

«Таким чином за середньої нормативної вартості землі у 25-30 тис. гривень і, маючи сільгоспземель в розмірі 40 млн гектарів, «Слуги народу» хочуть збирати 100 млрд гривень обов’язкових до сплати податків на землю. Фактично це 2,5% ВВП згідно з ВВП 2019 року. Але це ще не все… «Слуги Народу» подумали ще й про самих дрібних селянах, які мають до 2-х гектарів землі. Раніше вони мали пільгу. Тепер цю пільгу хочуть скоротити до 0.5 га або 50 соток. Так, депутати від правлячої більшості запропонували, що податок можна зменшити через відрахування інших сплачених податків, але зрозуміло, що, насамперед, постраждають малі фермери. Адже там робота, зазвичай, проводиться у вигляді всього домогосподарства, і немає виплат податків у вигляді зарплат своїм родичам», – зазначив Данило Монін.

Експерт UIF також додав, що законопроєкт №3131 вбиває тваринництво в Україні.

«У середньому тваринництво вимагає на одну корову від 0.5 до 1 га землі з урахуванням заготівлі кормів та випасання тварин. За середньої вартості поставленого податкового зобов’язання в 2500 гривень за гектар, отримання дотацій на корову в 1500 гривень виглядає як насмішка. Все це призведе або до зменшення поголів’я худоби, або до збільшення собівартості молока та сирів. Таким чином «Слуги народу» своїми діями хочуть знищити ще одну галузь, наївно думаючи зібрати більше грошей у бюджет. Щодо спрощеного адміністрування? Ви уявляєте ефект, коли 7 млн ​​власників отримають «листи щастя» з розрахунками оплати за свої паї. Водночас законопроєкт №3131 передбачає, що якщо ти продав землю або здав в оренду, то орендар платить зобов’язання. Що буде з вартість сільгоспземлі, коли величезну кількість паїв або дрібних ділянок з 0.5 до 2 га виставлять на продаж, не бажаючи платити величезні апетити держави? Ціна суттєво впаде», – зауважив Данило Монін.

Ймовірно, припускає експерт, це і є мета авторів законопроєкту №3131.

«Треба ж якось змусити продати або здати в оренду свої паї за безцінь (адже, якщо не здаси, то отримаєш величезний податок). Ось і придумали, як замість розвитку фермерства, знищити його, залишивши лише велике товарне виробництво. Або може це підготовка до Голодомору?» – резюмує Данило Монін.

Джерело: Политком

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/sluhy-narodu-pidhotuvaly-atomnu-bombu-dlya-silskoho-hospodarstva
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати