Tempo950x100

Tempo300x100

Спиртова галузь потребує дерегуляціі та допомоги законодавців

Спиртова галузь потребує дерегуляціі та допомоги законодавців

Наслідком цього є обкладання даних товарів повною ставкою акцизного податку, як наслідок неможливість обігу такої продукції вітчизняного виробництва.

До такої продукції відносяться спиртовмісні продукти технічного та паливного призначення:
– миючі засоби;
– розчинники та розріджувачі;
– антифризні препарати, присадки до моторного палива з антидетонаційними властивостями;
– суміші запашних речовин;
– розчини плівкоутворюючих смол.

Виробництво та обіг цих видів продукції як сировини для подальшої їх переробки, або використання в якості кінцевої продукції неможливо, оскільки існують розбіжності в її класифікації, коли продукція, виготовлена з використанням спирту етилового, спирту етилового денатурованого ідентифікується за кодом УКТЗЕД (2207, 2208).

Класифікація спиртовмісної продукції за кодом УКТЗЕД (2207, 2208) тягне за собою збільшення собівартості на розмір акцизного податку, що є перепоною в можливості використання вітчизняної спиртовмісної сировини українськими товаровиробниками (неконкурентна ціна). В той же час, аналогічну спиртовмісну продукцію імпортують з кордону, а підприємства спиртової галузі втрачають внутрішній ринок.

Для усунення зазначених проблем ДП “Укрспирт” розроблено проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Митний тариф України” щодо врегулювання обігу спиртовмісної продукції” та до Податкового кодексу України.

Даним законопроектом вносяться зміни в Український Кодифікатор товарної продукції шляхом уточнення по складу та меті використання, що дасть змогу однозначно класифікувати спиртовмісний продукт тільки по одному коду УКТЗЕД.

Прийняття проекту дозволить вирішити проблеми з визначенням кодів УКТЗЕД для спиртовмісної продукції технічного та паливного призначення, розпочати виробництво такої продукції на вітчизняних підприємствах спиртової галузі, а також споживачів цієї продукції як сировини.

З прийняттям законодавчих змін, прогнозується збільшення обсягу виробництва спирту, який буде спрямовано як сировина для виготовлення товарів на заміщення імпортної продукції.

Окремої уваги потребує питання проблем у правовому регулюванні виробництва та реалізації біоетанолу в Україні. На даний час виробництво та обіг біоетанолу регулюється рядом законодавчих актів, зокрема Податковим кодексом України, Законом України «Про альтернативні види палива», Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», положення яких є досить суперечливими в частині регулювання господарської діяльності у сфері виробництва і обігу біоетанолу та в чинному законодавстві відсутній розподіл біоетанолу на денатурований (містить бензин 1-10%, біопалива, компонент біопалива, антидетонуюча добавка до палива) та неденатурований (спирт етиловий зневоднений для технічних потреб, що не містить бензину).

Внаслідок надмірної зарегульованості в Україні фактично припинено виробництво та реалізація вказаної продукції. При цьому існує реальний ринковий попит на денатурований біоетанол та добавки на його основі.

Наразі намагання виробляти біоетанол та додатки на основі біоетанолу (біокомпоненти моторного палива під назвами КМПА, КДА, Гамаюн, Оксигинат тощо). Державна фіскальна служба України класифікує як спирт етиловий під кодом УКТЗЕД 2207, що призводить до мільйонних штрафів для виробника та відкриття кримінальних проваджень.

Денатурований біоетанол містять зневоднений етиловий спирт  та всі супутні домішки, денатурований бензином внаслідок чого не можуть бути використані у виробництві харчових продуктів та не є придатними для вживання як звичайний спирт.

Сьогодні необхідно внести зміни до ЗУ «Про митний тариф України», щоб дозволити оподатковувати біоетанол денатурований за диверсифікованою ставкою акцизного податку, по аналогії з паливом моторним альтернативним, антидетонатори, а не «спиртовим» та законодавчо закріпити розділення біоетанолу на денатурований (паливний) та неденатурований (спирт зневоднений). Встановивши різні коди УКТЗЕД для біоетанолу неденатурованого (спирт зневоднений) та біоетанолу денатурованого (паливного призначення), будуть створені сприятливі умови для виробництво такої продукції на вітчизняних підприємствах спиртової галузі, що в свою чергу дозволить забезпечити споживачів цієї продукції як сировиною для палива.

Впровадження цих змін забезпечить виключення впливу суб’єктивного фактору під час визначення коду товару, збільшить надходження до державного бюджету, та дозволить запустити процес модернізації і завантаження потужності підприємств спиртової галузі, що на даний час не задіяні у виробництві спирту етилового харчового.

Варто звернути увагу що згідно із Директивою 92/83/ЄЕС Європейського Парламенту та Ради від 19 жовтня 1992 року щодо гармонізації структур акцизних зборів на спирт та алкогольні напої (глава VІІ) (далі – Директива 92/83/ЄЕС) в країнах ЄС звільнено від оподаткування акцизним податком спирт етиловий (алкоголь), який денатурований та використовується для виробництва будь-якого не призначеного для людського споживання товару; спирт етиловий для виробництва лікарських препаратів, оцту, ароматизаторів, шоколаду та інших харчових продуктів. Встановлені в ЄС умови оподаткування спирту (алкоголю) дозволили сформували структуру ринку спирту, де 80% обсягу його реалізації використовується для технічних потреб.

Юристами ДП «Укрспирт» були надані пропозиції до робочої групи Мінекономрозвитку та торгівлі та до Голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної.

 

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/spyrtova-haluz-potrebuye-derehulyacii-ta-dopomohy-zakonodavciv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати