Tempo950x100

Tempo300x100

Старі і нові: яким буде аграрне лобі в Раді

Старі і нові: яким буде аграрне лобі в Раді

Зі старим парламентом пішла ціла епоха політиків, які представляли інтереси певних бізнес-груп або цілих галузей промисловості. Не виняток – агросектр, який у попередньому скликанні Ради підтримували відразу кілька знакових депутатів. У Раді нового скликання аграрне представництво послабшало, але не зникло зовсім. LIGA.net розбиралася, хто і як буде допомагати аграріям у новому парламенті.

З восьмого на дев’ятий
Головним аграрієм в новому парламенті цілком міг би стати п’ятий президент України Петро Порошенко, який володіє холдингом Укрпромінвест-Агро. Міг би – якби був у правлячій партії. У Європейської солідарності 25 депутатів, їм буде непросто впливати на прийняття важливих питань. Ще менше в іншого великого аграрія – співвласника агрохолдингу HarvEast Вадима Новінського, який пройшов у парламент по мажоритарному округу. У Опозиційного блоку, який він представляє, лише 6 депутатів.

Із “старої” Ради, де депутати могли ініціювати цілі аграрні дні, в новообраний парламент пройшли дев’ять із тридцяти членів минулого аграрного комітету: Микола Кучер, Валерій Давиденко (екс-міністр сільського господарства України), Петро Юрчишин (директор агропромислового підприємства Візит), Олег Кулініч (засновник сільськогосподарського ТОВ “Октан”), Сергій Лабазюк (засновник агрохолдингу VitAgro), Микола Люшняк (директор ТОВ “Галич Агро-Стек”), Микола Лунченко, Василь Петьовка та Андрій Кіт.

Нові обличчя

Мер Мелітополя, засновник фірми “Мелітопольська Черешня”, Сергій Мінько в новому парламенті виявився як переможець виборів на мажоритарному окрузі.

Поповнили ряди аграріїв і депутати від Слуги народу. По списку політсили зайшли близько десятка кандидатів, причетних до агросектору. Найвідоміший з них – Мар’ян Заблоцький. Він співавтор багатьох законопроектів, а також лобіст українських аграріїв. Співпрацював з нардепом попереднього скликання Олексієм Мушаком. На запитання LIGA.net про те, чим він збирається займатися в парламенті, Заблоцький повідомив, що зараз займається в парламенті групу аграрних депутатів, але в майбутньому має намір працювати в податковому комітеті, так як тема податків для нього більш близька.

Крім нього, у списку Слуги народу директор компанії Агроцентр Дмитро Соломчук, директор компанії Агро-Хаус Павло Халімон, аграрний підприємець з Кропивницького – глава Українського зернового союзу Олег Тарасов.

Також за списком партії пройшов Олексій Устенко – голова інвестиційного спрямування французької компанії AgroGeneration з активами в Україні. Аграрний бекграунд є також у представника президентської партії Володимира Козака – в його активі робота директором компанії Буковинський сад і юридичний консалтинг аграрної корпорації Сварог Вест Груп.

У списку партії Святослава Вакарчука Голос депутатів-аграріїв немає.

Зі списку Батьківщини Юлії Тимошенко з агросектором знайомі Іван Кириленко (працював міністром аграрної політики в уряді Віктора Ющенка. Пізніше – віце-прем’єр з АПК в уряді Віктора Януковича).

В списку Опозиційної платформи – За життя до агросектору найбільш близька Наталя Приходько, яка займається зернотрейдінгом.

Багато нових агродепутатів-мажоритарників.

Максим Гузенко – власник рослинницького сільгосппідприємства Натон і торгової компанії Агрохім-Партнер в Сумській області.

Микола Задорожний – засновник Агрофірма Мрія і ФГ Миравр в Кіровоградській області.

Тернопільський птахівник Богданець Андрій прийшов до парламенту з посади заступника гендиректора Птахофабрики Тернопільська.

Компанію їм складуть херсонці Володимир Іванов (директор рослинницької фірми Агропроект-Південь), Ігор Колихаев (директор компаній Ланаподове-1, Українська продовольча корпорація, ТД Продексім) і Олексій Ковальов (директор ПП Лк-Агро, що спеціалізується на виробництві зернових, бобових і насіння олійних культур.

Чимало в парламенті і бізнесменів, які заробляють на виробництві продовольства.

За списком Слуги народу в парламент йде власник “Першої м’ясної хати” (ТМ “Гощанські ковбаси”) Олександр Салийчук.

Мажоритарників більше.

Степан Івахів – співвласник групи Континіум, в яку входить Західна молочна група (ТМ “Галичина”).

Роман Мацола – співзасновник пивоварної компанії “Перша приватна броварня”.

Геннадій Вацак – директор департаменту маркетингу Кондитерського дому “Вацак”.

Степан Чернявський – власник одеської компанії Агростар Експорт (оптова торгівля м’ясом і м’ясними продуктами)

Олег Воронько – співзасновник дніпропетровських компаній Інстант Фудс Груп (торгівля кавою, чаєм, какао, спеціями) і “Агротрейд Груп” (торгує фруктами і овочами).

Поповнив ряди парламентаріїв також в. о. директора ДП “Зирненский спиртовий завод” Сергій Литвиненко.

За округом у Харківській області потрапив до парламенту Євгеній Броварників, засновник команії Тайфун-2000, Капсулар і Фуд Девелопер (виробляє харчові продукти), Обрій (випускає рослинні масла і жири).

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/stari-i-novi-yakym-bude-ahrarne-lobi-v-radi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати