Tempo950x100

Tempo300x100

Страх втратили: як фермерам зберегти гроші під час погодних негараздів

Страх втратили: як фермерам зберегти гроші під час погодних негараздів

Урожай пшениці цього року мав потенціал досягти рекордних показників, однак цьому перешкодила червнева спека, яка не дала зерну наповнитися.

«Засуха, яку ми спостерігаємо останніми роками, цього року також була аномальною, але не досягла критичних позначок, тому врожай, сформований на полях, досить пристойний», — зазначила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко. 

Вона підкреслила, що в липні середня температура повітря була близькою до кліматичної норми. Попри невеликі дощі в Україні, за винятком деяких південних, центральних і східних областей, спостерігався брак вологи. Проте періодичні похолодання та активні роси підтримували вологість на достатньому рівні. 
 
Тетяна Адаменко говорить, що за останні 28 років середньорічна температура в Україні зросла майже на 2°С. За стандартом вона мала б бути 7,8 °С, а нині — 9,5 °С. Температура в країні підвищилася, а кількість опадів – ні. 

Межею безпечного землеробства вважають 700 міліметрів річних опадів. Все, що нижче – несприятливі умови. В Україні опади стають дуже нерівномірними, а їх середня кількість становить 568 міліметрів на рік. Тобто щороку нам і так не вистачає понад 130 міліметрів. 
Крім того, цьогоріч літня негода завдала значних збитків аграріям: в деяких регіонах України панували грози, град і буревії. 

Саме тому перед аграріями як ніколи постає питання, як застрахувати свої посіви від погодних негараздів, адже вже у більшості регіонах України розпочато посів озимого ріпаку під урожай 2020 року. 

«Із закінченням літньо–польових робіт саме час аграріям подумати про майбутній урожай озимих. Але у зв’язку зі зміною клімату значно підвищуються й агроризики. Передбачити, які погодні умови будуть найближчі півроку та як вони вплинуть на врожайність культур, на жаль, ніхто не може. Несприятливі погодні умови та стихійні лиха можуть повністю знищити всі посіви, тим самим не даючи сільськогосподарським підприємствам можливості отримати прибуток від своєї діяльності. Для середніх і малих сільськогосподарських підприємств такі фактори загрожують навіть припиненням діяльності. Вирішити цю проблему дозволяє агрострахування, яке убезпечить  сільськогосподарські підприємства від можливого ризику втрати посівів, врожаю, а значить і своїх доходів» – зазначає директор з інновацій та розвитку “Аграрної Агенції АГРОС“,  експерт страхового ринку Володимир Юдін.

За його словами, більшість аграріїв сьогодні страхують свої посіви та насадження на вимогу фінансових установ. Але зараз, коли на переважній частині України панують нетипові погодні умови, все частіше сільгоспвиробники замислюються про фінансові механізми мінімізації можливих збитків.

«Ризики для аграріїв зростають, оскільки останніми роками динамічно змінюється клімат. Щоб нормально розвивати свій бізнес, сільгоспвиробники мають бути впевненими у завтрашньому дні. Застрахувавши врожай завчасно, в подальшому вдасться уникнути багатьох проблем та  не доведеться шукати кошти в авральному порядку», – говорить Володимир Юдін. 

Читайте також: Без врожаю: як мінімізувати збитки в сільському господарстві

Він підкреслив, що аграрії мають змогу застрахувати  різні види посівів: пшеницю, сою, ріпак, соняшник горох, багаторічні насадження або інші культури. Також можна використовувати страховий захист як від повної, так і часткової загибелі посівів або врожаю. Застрахувати посіви та врожай сільгоспвиробники мають змогу на період повного аграрного циклу або на певний сезон. Аграрії при цьому можуть вибрати оптимальний для себе формат страхування: мультиризикове страхування або страхування на основі індексу врожайності. Страхові тарифи за кожною з програм визначаються в залежності від культури, регіону вирощування, обраного розміру франшизи, переліку ризиків, розміру площ посівів, переданих на страхування тощо.

«Працюючи в сфері страхування сільськогосподарських ризиків багато років, експерти “Аграрної Агенції АГРОС” добре розуміють потреби аграріїв та підбирають програми страхування, що враховують особливості сільгоспвиробництва та забезпечують комплексний захист.  Вже на початковому етапі фахівці допомагають обрати варіанти кращого покриття, застосування франшизи, визначитися із врожайністю, переліком ризиків тощо»,- зазначає Володимир Юдін.

За його словами, якщо посіви були застраховані, то у разі настання страхового випадку для виплати відшкодування, аграріям необхідно орієнтуватися на порядок фіксації загибелі посівів, встановлений у договорі страхування.

«Сільське господарство є ризиковим видом діяльності, адже аграрії певний відсоток врожаю втрачають від зміни погодних умов. Тож страхування є реальним інструментом, який може зберегти фінансову стабільність виробника. Страхування посівів для аграріїв в умовах зміни клімату стає реальною допомогою, яка дозволяє зменшити втрати  Спека і заморозки, посуха і надмірна кількість опадів несуть потенційну загрозу майбутньому врожаю. Тому щоб природа не завадила ефективній роботі аграріїв, їм необхідно застосувати страховий захист, щоб бути впевненим у фінансовій стабільності господарства.»,  – резюмує Володимир Юдін.

Довідка:
Агентство Агрос спеціалізується на одному з найскладніших видів страхування – агрострахуванні. Для українських агровиробників розроблені різні програми страхування сільськогосподарських культур, які включають в себе як страхування від окремих погодних ризиків, так і страхування комплексу таких ризиків.
Контактні телефони: 0503386703

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/strah-vtratyly-yak-fermeram-zberehty-hroshi-pid-chas-pohodnyh-neharazdiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати