Tempo950x100

Tempo300x100

Стратегічний продукт: ціни на сало ростуть неймовірними темпами

Стратегічний продукт: ціни на сало ростуть неймовірними темпами

Ціни на сало в Україні ростуть неймовірними темпами. До середини листопада за даними Державної служби статистки, за кілограм продукту в середньому просили 68,11 грн., що на 68% більше, ніж на початку року. Примітно, що свинина за той же період додала в ціні всього 28%, пише ubr.ua.
 

Вартість сала в окремих регіонах зросла більш ніж на 100%: в Одеській області за 11 місяців воно подорожчало на 101%, і досягло 87,9 грн. / кг, а в Миколаївській – на 106% (до 71,96 грн.). Абсолютним рекордсменом за ціною сала став Київ, де до кінця року за кіло продукту просили в середньому 125 грн.

Люди об’їдають свиней

Експерти пояснюють різке подорожчання сала в Україні збільшенням попиту на нього, при одночасному скороченні виробництва. І додають – виною всьому падіння добробуту людей.

Заковика в тому, що в промисловому виробництві в основному використовуються м’ясні породи свиней. Ті, що дають максимум м’яса і мінімум «марного жиру». А ключовими постачальниками сала на ринки і в супермаркети є домогосподарства.

Основним раціоном домашніх свинок були залишки з столів українців. Але останнім часом «зайвої» їжі у людей стало набагато менше.

«Тримати свиней стає невигідно. Одна з причин цього – відходів зі столу стає все менше і селянам доводиться закуповувати дорогі корми. А собівартість продукції, в тому числі і сала, різко зросла. Як не смішно це звучить, ми об’їдаємо свиней », – пояснив директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Крім того, через дорожнечу м’яса багато українців ще на початку року розглядали сало як дешеву альтернативу свинині, оскільки в середньому по Україні сало в січні було дешевше м’яса на 40% і більше. Зрозуміло, сало можна вважати повноцінним замінником м’яса в раціоні, однак попит на нього трохи виріс.

Правда, вже до середини року ситуація кардинально змінилася, а в листопаді ціни на сало наблизилися до вартості свинини. У столиці сало по вартості і зовсім обігнало свиняче м’ясо.
 

Врятує тільки імпорт

Промислові виробники свинини ніколи не робили акценту на салі, вважаючи його побічним продуктом. Так що покладатися на великих фермерів українцям не доводиться. Та й на селян розраховувати не варто.

«Поголів’я свиней скорочується і найближчим часом рости не буде. Курка вирощується близько року, а свиня – 3-5 років. Так що в 2018-2019 році дефіцит сала внутрішній виробник покрити не зможе. Залишається розраховувати тільки на експорт », – пояснив Дорошенко.

Його слова підтверджують і дані офіційної статистики. Станом на 1 вересня 2017 року поголів’я свиней в Україні скоротилося майже на 10% до 6,7 млн ​​голів. у порівнянні з тією ж датою 2016 року. З них 3,45 млн – поголів’я сільгосппідприємств. Якщо ринку буде не вистачати власного сала, шукати його потрібно буде за кордоном.
 

Хороша новина – дорожчати сало швидше за все більше не буде.

«Ми можемо купувати сало в Польщі або Німеччині. Там вирощують відповідні породи свиней – не ми одні в Європі любимо сало. Більш того, там їх виробляють промисловим способом. А значить їх сало буде дешевше нашого. І потім, в Україні мало які продукти, крім овочів і соціальних сортів хліба коштують дешевше, ніж в ЄС », – заспокоїв Дорошенко.

Неправильно рахують

Ще один феномен українського сала полягає в колосальній різниці цін. Якщо, наприклад, в Києві кілограм продукту коштує 125 грн., то у Волинській, Чернівецькій, Тернопільській та Запорізькій областях за кіло просять менше 50 грн.

Тим часом, експерти сумніваються, що цій статистиці потрібно вірити. Різниця є, кажуть вони, але не така велика.
«Думаю, що офіційні дані Держстату в повному обсязі достовірні. Дійсно, через те, що цей ринок неконкурентний, ціни від регіону до регіону сильно відрізняються. Проблема може критися в методиці проведення дослідження та базі, з якої збираються дані», – припустив Дорошенко.

За його словами, в одному регіоні інформація може збиратися в режимі телефонного опитування, а в іншому, де концентрація рітейлових мереж набагато вища, «списуванням» цінників. Так чи інакше, вважає експерт, більше довіри викликають київські ціни, а не, скажімо Волинської області.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/stratehichnyj-produkt-ciny-na-salo-rostut-nejmovirnymy-tempamy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати