Tempo950x100

Tempo300x100

Стрілянина на елеваторі: в агрофірмі розповіли деталі кривавого рейдерського захоплення

Стрілянина на елеваторі: в агрофірмі розповіли деталі кривавого рейдерського захоплення

Рейдерське захоплення фермерського господарства “Строгого О.Ф.” у Зміївському районі Харківської області, внаслідок стрілянини на якому сьогодні постраждали чотири особи,  розпочалося ще в суботу, 8 вересня.

Про це на прес-конференції в Укрінформі розповіли представник ФГ “Строгого О.Ф.” Денис Строгий, члени ГО “Бізнес-Варта” та Всеукраїнської аграрної ради.

“У суботу, 8 вересня, група із 150 чоловіків спортивної статури в балаклавах заїхала на територію елеватора, що належить ФГ “Строгого О.Ф.” у Зміївському районі Харківської області. Вони закрили ворота, заблокували вхід та вихід, почали навантажувати свої автомобілі зерном з елеватора та намагалися вивезти його в невідомому напрямку. Свої дії пояснили тим, що підприємство тепер належить новим власникам”, – розповів голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун.

Він повідомив, що одночасно на поля підприємства заїхала сільськогосподарська техніка і почала збирання врожаю. Власники та працівники елеватора намагалися завадити цьому, а також вивезенню зерна з елеватора.

Про зміну власників на фермерському підприємстві ніхто не знав, розповів представник ФГ “Строгого О.Ф.” Денис Строгий. “Я дізнався, що державний реєстратор вніс зміни в корпоративні права, змінив власника, керівника і назву підприємства після рейдерського захоплення”, – акцентував він.

“Така ситуація сталася через те, що в Україні ніхто не контролює роботу акредитованих держреєстраторів”, – зауважила виконавчий директор ГО “Бізнес-Варта” Ольга Матвієва і додала, що їх перевіряють лише на етапі передачі електронних ключів до системи державної реєстрації власності.   

На думку бізнес-омбудсмена ГО “Бізнес-Варта” Руслана Сидоровича, змінений порядок держреєстрації може призвести до хвилі аграрного рейдерства в Україні.  

“Фермерські господарства, які мають в обробітку площу від 1 тисячі до 10 тисяч гектарів – це не зовсім дрібні, але й не агрохолдинги. З точки зору привабливості господарства вони є цікавими, з високим рівнем капіталізації. З точки зору політичного впливу вони є не такими сильними”, – зазначив Сидорович.

Підприємство ФГ “Строгого О.Ф.” обробляє 6 тис. гектарів землі, вирощує кукурудзу, сою, буряк, соняшник, ячмінь, горох. Нещодавно побудували елеватор, де зберігається 7 тис. тонн ячменю та пшениці. Це підприємство платить від 3 до 5 тис. грн податків за гектар, тобто є бюджетоутворюючим для району.

Представники фермерського господарства “Строгого О.Ф.”, ГО “Бізнес-Варта” та Всеукраїнська аграрна рада вимагають негайного порушення кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України: стаття 205-1 (проведення реєстраційних дій за підробленими документами) та стаття 206-2 (заволодіння майном і корпоративними правами за підробленими документами).

Радник міністра внутрішніх справ України Михайло Апостол, який також був присутній на прес-конференції, наголосив, що за даним фактом захоплення фермерського господарства порушено кримінальну справу, правоохоронні органи працюють у межах своїх повноважень.

“Найближчим часом результати розслідування будуть оприлюднені”, – запевнив радник міністра.

Він також зауважив, що в Україні на сьогодні зареєстровано 39 випадків рейдерських захоплень фермерських господарств на 10 тис. підприємств, що нині працюють. “Тож говорити про хвилю рейдерства наразі не можна”, – резюмував Апостол.

 

 

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/strilyanyna-na-elevatori-v-ahrofirmi-rozpovily-detali-kryvavoho-rejderskoho-zahoplennya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати