Tempo950x100

Tempo300x100

Структури Ріната Ахметова отримали ключові активи хлібного холдингу

Структури Ріната Ахметова отримали ключові активи хлібного холдингу

Про це пише оглядач «ОЛИГАРХА» Владислав Боровиков в статті «Ахметов розправив булки»

З 2011 року найбільшим кредитором Lauffer став державний Ощадбанк, який видав групі Лещинського (головні керуючі українські компанії – «Урожай» і ТД «Золотий Урожай») кредит на 700 млн грн. Навесні 2014 року Lauffer перестав обслуговувати борг, який на сьогоднішній день перевищив 2 млрд грн, включаючи пеню та відсотки, відзначає автор матеріалу.

У Лещинського заявили, що втратили активи нібито на 2,5 млрд грн через анексію Криму, а також окупації Донбасу. І коли Ощадбанк спробував почати стягувати борг, виявилося, що більшість застав стали недоступними.

«Основну частину вимог – 1,65 млрд грн – Ощадбанк пред’явив до головної компанії групи Лещинського ТД «Золотий Урожай» в ході її банкрутства, – пише Владислав Боровиков. У 2015 році банк домігся від Запорізького госпсуду визнання його головним кредитором. Однак забезпечені заставою активи становили менше 1 млн грн, а більшу частину узаконеного обов’язку суд відніс до четвертої черги. Ощадбанк домігся скасування рішень з приводу того, що його вимоги поставили в останню чергу, і Вищий госпсуд в грудні 2015 року відправив справу на новий розгляд. Однак, повторно розглянувши спір, Запорізький і Донецький апеляційні госпсуди в цей раз переконали у своїй правоті «вишку», яка погодилася з тим, що раз «Золотий Урожай» не отримував гроші безпосередньо, а виступав лише поручителем перед іншими підприємствами групи, то борг Ощадбанку не є першорядним. Цей вердикт у серпні 2016 року де-факто поставив крапку в спробах Ощадбанку повернути велику частину грошей, які заборгували йому компанії Лещинського».

«Другим тривожним дзвіночком для Ощадбанку стало укладення домовленості між компаніями Лещинського зі структурами Ріната Ахметова, з яким Лещинський разом володів деякими підприємствами на Донбасі», – зазначає журналіст.

Справа в тому, що з квітня 2014 року по грудень 2016 року Перший український міжнародний банк, що належить Ахметову, видав кредитів підприємствам групи Лещинського майже на 900 млн грн. У квітні 2017 року ПУМБ зажадав їх достроково повернути, а в жовтні 2017 року переуступив борг фінансовій компанії «БРАВО». ФК «БРАВО» звернула стягнення на заставлене майно в перебігу жовтня-листопада. Йдеться про активи холдингу «Донбасхліб» (об’єднує хлібозаводи на Сході України), хлібозавод «Салтівський» (Харків), агрохолдингу «Агро-Весна» і ряд інших.

«За паперами ФК «БРАВО» належить Анфісі Білокуровій, відомої як менеджер ТОВ«Еста Холдинг» Ріната Ахметова, і в 2010-2011 керувала ВАТ «Київський центральний універмаг»(зайняла цю посаду після покупки ЦУМу компаніями Ахметова)», – повідомляє автор статті.

«Таким чином, поки Ощадбанк намагається зрозуміти, коли він зможе розраховувати на повернення майже 2 млрд грн, структури Ахметова отримали ключові ліквідні активи хлібного холдингу Лещинського», – констатує Владислав Боровиков.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/struktury-rinata-ahmetova-otrymaly-klyuchovi-aktyvy-hlibnoho-holdynhu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати