Структури Ріната Ахметова отримали ключові активи хлібного холдингу

Структури Ріната Ахметова отримали ключові активи хлібного холдингу

Про це пише оглядач «ОЛИГАРХА» Владислав Боровиков в статті «Ахметов розправив булки»

З 2011 року найбільшим кредитором Lauffer став державний Ощадбанк, який видав групі Лещинського (головні керуючі українські компанії – «Урожай» і ТД «Золотий Урожай») кредит на 700 млн грн. Навесні 2014 року Lauffer перестав обслуговувати борг, який на сьогоднішній день перевищив 2 млрд грн, включаючи пеню та відсотки, відзначає автор матеріалу.

У Лещинського заявили, що втратили активи нібито на 2,5 млрд грн через анексію Криму, а також окупації Донбасу. І коли Ощадбанк спробував почати стягувати борг, виявилося, що більшість застав стали недоступними.

«Основну частину вимог – 1,65 млрд грн – Ощадбанк пред’явив до головної компанії групи Лещинського ТД «Золотий Урожай» в ході її банкрутства, – пише Владислав Боровиков. У 2015 році банк домігся від Запорізького госпсуду визнання його головним кредитором. Однак забезпечені заставою активи становили менше 1 млн грн, а більшу частину узаконеного обов’язку суд відніс до четвертої черги. Ощадбанк домігся скасування рішень з приводу того, що його вимоги поставили в останню чергу, і Вищий госпсуд в грудні 2015 року відправив справу на новий розгляд. Однак, повторно розглянувши спір, Запорізький і Донецький апеляційні госпсуди в цей раз переконали у своїй правоті «вишку», яка погодилася з тим, що раз «Золотий Урожай» не отримував гроші безпосередньо, а виступав лише поручителем перед іншими підприємствами групи, то борг Ощадбанку не є першорядним. Цей вердикт у серпні 2016 року де-факто поставив крапку в спробах Ощадбанку повернути велику частину грошей, які заборгували йому компанії Лещинського».

«Другим тривожним дзвіночком для Ощадбанку стало укладення домовленості між компаніями Лещинського зі структурами Ріната Ахметова, з яким Лещинський разом володів деякими підприємствами на Донбасі», – зазначає журналіст.

Справа в тому, що з квітня 2014 року по грудень 2016 року Перший український міжнародний банк, що належить Ахметову, видав кредитів підприємствам групи Лещинського майже на 900 млн грн. У квітні 2017 року ПУМБ зажадав їх достроково повернути, а в жовтні 2017 року переуступив борг фінансовій компанії «БРАВО». ФК «БРАВО» звернула стягнення на заставлене майно в перебігу жовтня-листопада. Йдеться про активи холдингу «Донбасхліб» (об’єднує хлібозаводи на Сході України), хлібозавод «Салтівський» (Харків), агрохолдингу «Агро-Весна» і ряд інших.

«За паперами ФК «БРАВО» належить Анфісі Білокуровій, відомої як менеджер ТОВ«Еста Холдинг» Ріната Ахметова, і в 2010-2011 керувала ВАТ «Київський центральний універмаг»(зайняла цю посаду після покупки ЦУМу компаніями Ахметова)», – повідомляє автор статті.

«Таким чином, поки Ощадбанк намагається зрозуміти, коли він зможе розраховувати на повернення майже 2 млрд грн, структури Ахметова отримали ключові ліквідні активи хлібного холдингу Лещинського», – констатує Владислав Боровиков.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/struktury-rinata-ahmetova-otrymaly-klyuchovi-aktyvy-hlibnoho-holdynhu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    16 Квітня

    У Польщі заявили, що “зернове питання” з Україною має вирішити Брюссель

    15 Квітня

    Corteva Agriscience та Ощадбанк пропонують фермерам скористатися програмою кредитування за зниженими ставками для закупівлі засобів захисту рослин

    Штучний інтелект допоможе скоротити харчові відходи та придумає рецепти із того, що є у холодильнику

    У ЄС викрили шахрайську схему щодо медичного канабісу на 645 млн євро

    У квітні передача зернових до Румунії скоротилася на майже 35%

    ЄС може ввести додатковий контроль для українських перевізників, що їдуть через Польщу

    Майже 100 модульних зерносховищ отримали аграрії Херсонщини

    “Руйнування критичні”: які наслідки окупації для АПК Запорізької області

    USDA збільшив прогноз експорту української пшениці

    Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

    БІЛЬШЕ НОВИН