Tempo950x100

Tempo300x100

Створено біопрепарати, які розкладають пестициди

Створено біопрепарати, які розкладають пестициди

Про це пише agroday.com.ua.

Результати дослідження підтвердили за допомогою клітин біолюмінесцетних бактерій, які показали відсутність токсичності у грунтів, що спочатку містили пестициди.

Дослідники зафіксували ферментні біопрепарати на натуральному цеоліті — дешевому мінеральному носії, обробленому під дією низькотемпературної плазми.

Така обробка дозволила збільшити сорбційну ємність цього матеріалу і забезпечила його ефективне введення в грунт для видалення пестицидів.

Для розробки препарату вчені використовували стабілізований поліамінокислотами фермент органофосфатгідролазу.

В ході дослідження вчені визначили, що комбіноване використання ферментних препаратів та антибіотиків перешкоджало розвитку стійкості до антибіотиків у бактерій і дозволило знизити ефективні дози препаратів в 8,5 разів.

Це сталося завдяки тому, що фермент органофосфатгідролаза здатний прискорювати не тільки гідроліз пестицидів, а й молекул, які синтезуються бактеріями для переходу в стан, стійкий до антибіотиків.

Відзначається, що застосування подібних ферментних біопрепаратів в агросекторі поліпшить якість продукції та підвищить ефективність виробництва.

Надалі вчені планують більш ретельно дослідити можливості використання розроблених ферментних біопрепаратів для стабілізації стійкості у більш широкого кола бактерій до різних антибіотиків.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/stvoreno-biopreparaty-yaki-rozkladayut-pestycydy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати