Tempo950x100

Tempo300x100

Світові ціни на лохину можуть впасти до рекодного рівня

Світові ціни на лохину можуть впасти до рекодного рівня

«Не дивлячись на те, що європейський сезон лохини ще не почався, вже зараз можна підбивати проміжні підсумки експортної кампанії Південної Півкулі. І ми бачимо перші ознаки насичення ринку, навіть без урахування проблем з коронавірусом», – розповідає Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

«Навіть до того, як був виявлений коронавірус, оптові ціни на лохину в Чилі, Перу та США вже були найнижчими в історії, незважаючи на те, що дуже тривалий час вони залишалися порівняно стабільними з листопада по березень. Після того, як попит на лохину в Китаї різко знизився, так само як і споживання в багатьох інших країнах внаслідок колапсу туристичного бізнесу, ціни виявилися під ще більш сильним тиском», – зазначає Андрій Ярмак.

Окрім коронавируса, найважливішою причиною зниження цін на лохину стало дуже активне розширення її виробництва в багатьох країнах світу. Наприклад, за інформацією EastFruit, Перу в 2019 календарному році наростила експорт лохини майже на 70% і поставила на зовнішні ринки більше блакитної ягоди, ніж Чилі – близько 125 тис. тонн! Таким чином, вперше за багато років, відбулася зміна лідера світового ринку лохини. Однак і інші країни, такі як США, ПАР, Іспанія, Польща і навіть Україна, продовжували збільшувати обсяги експорту досить інтенсивно.

«Раніше темпи зростання попиту на лохину приблизно відповідали темпам зростання виробництва, проте в останні пару років цей баланс порушився. Зараз вже очевидно, що попит сповільнюється, а виробництво, навпаки, стрімко збільшується. Тому цінам на лохину просто необхідно буде знизитися, щоб запустити ще один канал збуту – переробку лохини. Це дозволить істотно наростити обсяги продажів та стабілізувати на час ціни, але вже на іншому, значно менш високому рівні. Звичайно ж, ця тенденція не обійде стороною Україну. Адже не секрет, що значну підтримку українським цінам на лохину надавали поставки в Росію різними шляхами, але і в Росії і в Білорусі зараз реалізуються дуже великі проекти з вирощування лохини», – зазначає Андрій Ярмак.

Експерти EastFruit також підтверджують, що нові проекти по закладці великих промислових плантацій лохини анонсуються навіть в таких віддалених країнах, як Узбекистан, де лохина майже невідома.

«Південна Півкуля вже отримала найнижчу ціну на лохину в історії за підсумками цього сезону. Якщо в 2020 році не буде значних природних катаклізмів, то в більшості країн Європи та Північної Америки може теж бути відзначений рекордно низький рівень оптових цін на цю ягоду», – прогнозує експерт ФАО.

Джерело: прес-служба УПОА

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/svitovi-ciny-na-lohynu-mozhut-vpasty-do-rekodnoho-rivnya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати