Tempo950x100

Tempo300x100

Талабан польовий: бур’ян чи вигідна культура?

Талабан польовий: бур’ян чи вигідна культура?

Знайомтеся – талабан польовий. Талабан – це джерело висококласної харчової олії, сировина для біодизеля та реактивного пального, сировина для кормів (особливо для корів і овець), дуже вигідна покривна культура мід посівами кукурудзи та сої, повідомляє Національний промисловий портал.

Найчастіше ми сприймаємо цю рослину як бур’ян. Справді, у посівах і на городах це небажаний мешканець. Особливо багато талабану росте на пустищах, засмічених місцях, уздовж доріг, на суходільних луках. Проте мало хто знає, що цю рослину здавна вживають у їжу, а у народній медицині застосовують для лікування серйозних хвороб.

В США талабан висівають восени як покривну культуру. Він захищає грунт від ерозії та вивітрування і стає джерелом високопротеїнового корму для с/г тварин. За літо талабан може дати 2-3 покоління, на кожній рослині утворюється до 60-80 тис насінин.

Тому, американці розробили наступну схему: зібрали кукурудзу і посіяли на цьому полі на зиму талабан. Навесні зібрали його врожай – отримали корми та олію і встигають на ого місці посіяти сою.

В насінині талабану міститься близько 30-36% олії, що майже вдвічі більше ніж в тій же сої. Після віджиму олії отримують жмих з 33-35% білків, багатий на жирні кислоти та вуглеводи. В листках талабану знайдено аскорбінову кислоту (близько 200мг/100г), вуглеводи, а також 25% клітковини

Жирна олія, що міститься у насінні талабану польового, на смак подібна до лляної, вона придатна для миловаріння і вживання в їжу. Цю рослину вирощують у промислових масштабах заради олії, яку переробляють на біодизель. Врожайність становить 1000 фунтів на акр.

Досвід американців показав: сам талабан дає додатковий чистий прибуток плюс економія на добривах, підвищення урожайності кукурудзи та сої.

Також талабан є досить корисною культурою з точки зору медицини. Листки талабану містять аскорбінову кислоту (понад 470 мг%), а насіння — жирну олію (до 34%), глікозиди й аскорбінову кислоту.

Препарати з трави рослини зупиняють кровотечі, сприяють виділенню сечі та поту, діють як відхаркувальний, в’яжучий, протизапальний і ранозагоювальний засіб. Насіння має тонізуючі та загальнозміцнювальні властивості. Настої трави використовують при запаленні яєчників і раку матки, для лікування стенокардії та жовтяниці. Ці препарати знижують кислотність шлункового соку, стимулюють чоловічу статеву функцію, активізують менструальний цикл.

Талабан польовий – однорічна рослина родини Капустяних. Їстівна, жироолійна та лікарська культура, місцями поводить себе як бур’ян. Трав’яниста рослина заввишки 20—50 см з сизим відтінком. Стебла прості або розгалужені. Листки цілісні, нижні — на коротких черешках, довгасті або еліптичні, верхні — сидячі, довгасто-ланцетні або стрілоподібні. Квітки білі,актиноморфні, чотирипелюсткові. Чашолистків 4, вони відлеглі від пелюсток, завдовжки 2-2,5 мм. Плоди — стручки, округло-еліптичні, ширококрилаті, на верхівці глибоковиїмчасті, з дуже коротким стовпчиком між виїмками. Насінини коричневі, з борозенчастою поверхнею.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/talaban-polovyj-buryan-chy-vyhidna-kultura
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Супермаркети встановили нові ціни на популярні м’ясні продукти

    Як змінилися ціни на печериці, цибулю та салат

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    БІЛЬШЕ НОВИН