Tempo950x100

Tempo300x100

Талабан польовий: бур’ян чи вигідна культура?

Талабан польовий: бур’ян чи вигідна культура?

Знайомтеся – талабан польовий. Талабан – це джерело висококласної харчової олії, сировина для біодизеля та реактивного пального, сировина для кормів (особливо для корів і овець), дуже вигідна покривна культура мід посівами кукурудзи та сої, повідомляє Національний промисловий портал.

Найчастіше ми сприймаємо цю рослину як бур’ян. Справді, у посівах і на городах це небажаний мешканець. Особливо багато талабану росте на пустищах, засмічених місцях, уздовж доріг, на суходільних луках. Проте мало хто знає, що цю рослину здавна вживають у їжу, а у народній медицині застосовують для лікування серйозних хвороб.

В США талабан висівають восени як покривну культуру. Він захищає грунт від ерозії та вивітрування і стає джерелом високопротеїнового корму для с/г тварин. За літо талабан може дати 2-3 покоління, на кожній рослині утворюється до 60-80 тис насінин.

Тому, американці розробили наступну схему: зібрали кукурудзу і посіяли на цьому полі на зиму талабан. Навесні зібрали його врожай – отримали корми та олію і встигають на ого місці посіяти сою.

В насінині талабану міститься близько 30-36% олії, що майже вдвічі більше ніж в тій же сої. Після віджиму олії отримують жмих з 33-35% білків, багатий на жирні кислоти та вуглеводи. В листках талабану знайдено аскорбінову кислоту (близько 200мг/100г), вуглеводи, а також 25% клітковини

Жирна олія, що міститься у насінні талабану польового, на смак подібна до лляної, вона придатна для миловаріння і вживання в їжу. Цю рослину вирощують у промислових масштабах заради олії, яку переробляють на біодизель. Врожайність становить 1000 фунтів на акр.

Досвід американців показав: сам талабан дає додатковий чистий прибуток плюс економія на добривах, підвищення урожайності кукурудзи та сої.

Також талабан є досить корисною культурою з точки зору медицини. Листки талабану містять аскорбінову кислоту (понад 470 мг%), а насіння — жирну олію (до 34%), глікозиди й аскорбінову кислоту.

Препарати з трави рослини зупиняють кровотечі, сприяють виділенню сечі та поту, діють як відхаркувальний, в’яжучий, протизапальний і ранозагоювальний засіб. Насіння має тонізуючі та загальнозміцнювальні властивості. Настої трави використовують при запаленні яєчників і раку матки, для лікування стенокардії та жовтяниці. Ці препарати знижують кислотність шлункового соку, стимулюють чоловічу статеву функцію, активізують менструальний цикл.

Талабан польовий – однорічна рослина родини Капустяних. Їстівна, жироолійна та лікарська культура, місцями поводить себе як бур’ян. Трав’яниста рослина заввишки 20—50 см з сизим відтінком. Стебла прості або розгалужені. Листки цілісні, нижні — на коротких черешках, довгасті або еліптичні, верхні — сидячі, довгасто-ланцетні або стрілоподібні. Квітки білі,актиноморфні, чотирипелюсткові. Чашолистків 4, вони відлеглі від пелюсток, завдовжки 2-2,5 мм. Плоди — стручки, округло-еліптичні, ширококрилаті, на верхівці глибоковиїмчасті, з дуже коротким стовпчиком між виїмками. Насінини коричневі, з борозенчастою поверхнею.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/talaban-polovyj-buryan-chy-vyhidna-kultura
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати