Темпи росту цін на продукти в світі найвищі за останні 4 роки

Темпи росту цін на продукти в світі найвищі за останні 4 роки

Це більше на 8,2% ніж у 2016 року. Ріст цін став найвищим показником, починаючи з 2014 року, повідомляють у ФАО, пише landlord.ua.

Тим не менш, індекс цін у грудні на продовольство знизились на 3,3% у порівнянні з листопадом 2017 року. Причиною стало падіння цін на рослинні олії і молочну продукції в останньому місяці року. Так, молочка здешевіла на 9,7%, через велику пропозицію на світовому ринку та пасивного попиту. А рослинна олія впала на 5,6%. Тут падіння відбулось через зростаючи запаси на пальмове масло в Малайзії та Індонезії. Проте, за рік індекс цін на молочку та рослинну олію зросли на 31,5% та 3% відповідно.

В Україні експорт олійних у поточному році на 1,2 млн тонн перевищив минулорічні показники, повідомили у Департаменті фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби. З початку поточного маркетингового року Україна експортувала понад 3,5 млн тонн олійних культур, що на 1,2 млн більше, ніж торік. Коли як, у 2016 році експорт олійних на аналогічну дату склав 2,3 млн тонн.

Цукор теж впав по рівню цін у грудні на світовому ринку на 4,1%. Трейдери очікують надлишкову пропозицію в цьому році. За весь рік ціни на солодкий продукт знизились, у порівнянні з 2016 роком на 11,2%, внаслідок хороших врожаїв у провідного виробника в світі – Бразилії. В Україні теж зросло виробництво. Станом на 9 січня в Україні вироблено 2,018 млн тонн цукру та перероблено 14,07 млн тонн цукрового буряку. В цьому сезоні працювало 46 цукрових заводів, проти 42 заводів в минулому. Але ця цифра ще не остаточна, повідомили в асоціації «Укрцукор». Ще чотири заводи продовжують виробничий сезон.

А ось ціни на зернові та м’ясо в світі, згідно індексу ФАО, залишаються стабільними.

«При цьому міжнародні котирування на пшеницю слабшали, а ціни на кукурудзу і рис росли. Індекс був на 3,2% вищим в 2017 році в порівнянні з 2016 роком, але на 37% нижчим порівняно зі своїм рекордним показником у 2011 році. Індекс цін на м’ясо ФАО трохи знизився в грудні, при цьому стабільна пропозиція зниження світових цін на яловичину. За рік субіндекс зареєстрував 9-відсоткове збільшення у порівнянні з аналогічним показником 2016 року», — повідомили в організації.

В Україні, за різними оцінками, врожай зернових 2018 року буде на рівні 60-65 млн. тонн. Експорт — 39-43 млн. тонн.

Перегляди: 23
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/tempy-rostu-cin-na-produkty-v-sviti-najvyshchi-za-ostanni-4-roky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    23 Квітня

    Криваве зерно. ТОП-3 транснаціональні агрохолдинги, які працюють в Україні та водночас заробляють мільярди доларів в рф

    Міністра АПК Сольського підозрюють у незаконному заволодінні землею на майже 300 млн грн

    Аграрії пропонують нові ініціативи накопичення коштів для ЗСУ

    На Донеччині аграрій знайшов нерозірвану 500-кілограмову фугасну авіабомбу

    Супермаркети встановили нові ціни на курятину, свинину та яловичину

    Українські фермери почали роздавати цибулю безкоштовно

    Заморозки позбавили Україну частини врожаю ранніх яблук та кісточкових фруктів (фото)

    22 Квітня

    У квітні на понад 20% зменшились обсяги передачі зерна залізницею до Румунії та Словаччини

    В Україні створили шоколад із часником та трюфелем

    “Розвиває здатність заражати людей”: ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу

    БІЛЬШЕ НОВИН