Тенденції чисельності поголів`я худоби та птиці в Україні

Тенденції чисельності поголів`я худоби та птиці в Україні

Велика рогата худоба

Поголів`я ВРХ в усіх категоріях господарств України станом на перше півріччя 2019 року становило 3,7 млн гол., що на 15% (-686 тис. гол.) менше, ніж за аналогічний період 2015 року. Поголів’я корів скорочувалося тими ж темпами, як і загальна кількість ВРХ – на 15% (-351 тис. гол.) і в поточному році воно нараховує порядку 1,9 млн гол. Питома вага корів у загальній структурі ВРХ в усіх категоріях господарств за зазначений період стала і складає більш як 51%.

За останні п’ять років в структурі загального пологів’я ВРХ частка підприємств, котрі утримують ВРХ, майже незмінна – 30%. Тобто, 70% загального поголів’я ВРХ наразі перебуває у господарствах населення.

Розглядаючи зміни структури поголів’я за зазначений період в розрізі основних гравців на ринку, варто зазначити наступне – в підприємствах загальне поголів’я ВРХ з 1 331 тис. гол. у першому півріччі 2015 року скоротилося до 1 121 тис. гол у 2019 році (-210 тис гол., з них: -69 тис. гол. корів і -141 тис. гол. інших категорій ВРХ). У господарствах населення за зазначений період кількість ВРХ зменшилась на 476 тис. гол., з них корів на 282 тис. гол. Останніми роками саме в господарствах населення найбільше скорочується кількість як ВРХ загалом, так і корів зокрема, в середньому щорічно на 95 тис. гол. і 56 тис. гол. відповідно.

Варто зазначити, що для зменшення негативних тенденцій щодо скорочення поголів’я ВРХ з 2018 року в межах державної підтримки галузі тваринництва Уряд компенсує громадянам утримання телят старше 1 року та підприємствам утримання ідентифікованих корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напрямку продуктивності.

Свині

Поголів`я свиней у господарствах всіх категорій за період 2015-2019 років скоротилося на 1,3 млн гол. і за результатами першого півріччя 2019 року налічує 6,4 млн. гол. Це відбулося більшою мірою за рахунок скорочення поголів’я свиней у господарствах населення на понад 1 млн гол. Станом на 2019 рік у господарствах населення нараховується порядку 2,8 млн гол. свиней. У підприємствах за зазначений період поголів’я зменшилося на 7% (-254 тис. гол.) до майже 3,6 млн гол. у 2019 році, проте у поточному році порівняно з 2018 роком поголів’я збільшилось на 160 тис. гол. Відповідно, за останній рік помітна тенденція до нарощення поголів’я свиней у даній категорії господарств.

Загалом позитивним є утримання більше ніж половини поголів’я свиней у підприємствах, що дозволяє інтенсифікувати галузь, поліпшити умови та контролювати дотримання ветеринарно-санітарних норм виробництва свинини.

Птиця

Поголів’я птиці налічує за результатами першого півріччя поточного року 254 млн гол і збільшилося за останні п’ять років на більш як 8 млн гол. (з них за останній рік на 7 млн гол.). Подібне стрімке нарощення поголів’я відбулося за рахунок підприємств, які збільшили його за останні 5 років на 7,3 млн гол. Станом на 1 липня 2019 року даною категорією господарств утримувалося більш як 124 млн гол. птиці, що становить понад 49% в загальній структурі поголів’я птиці. Решта 51% утримується господарствами населення.

Загальна структура утримання свійської птиці за видами у всіх категоріях господарства на перше січня поточного року виглядає наступним чином: 192 млн. гол курей та півнів або 91% від загальної кількості свійської птиці; 11,7 млн гол. качок або 5,5%; 4,2 млн гол. гусей (2%) та близько 1,7 млн індиків (близько 1%). Варто зазначити, що за останні п’ять років структура поголів’я птиці залишається незмінною. В той же час, зросла частка підприємств, котрі займаються промисловим вирощуванням індиків. Якщо у січні 2015 року лише 35% поголів’я індиків концентрувалося в підприємствах, то станом на початок 2019 року їх частка вже складала 45,6%, решта 54,4% знаходиться в господарствах населення.

Джерело: прес-служба УКАБ

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/tendenciyi-chyselnosti-poholivya-hudoby-ta-ptyci-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    БІЛЬШЕ НОВИН