Tempo950x100

Tempo300x100

Тіньова оренда землі в Україні оцінюється в 11,7 млн га

Тіньова оренда землі в Україні оцінюється в 11,7 млн га

Про цеповідомив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко, пише Інтерфакс-Україна.

“За договорами оренди земель офіційно обробляється лише 22,6 млн га. Таким чином, потенційний обсяг земель, які перебувають у тіньовій оренді, становить близько 11,7 млн га, або 28% від загальної площі сільськогосподарських земель”, – сказав він.

О.Бакуменко уточнив, що нині загальна площа земель сільськогосподарського призначення на підконтрольній Україні території, які можуть бути передані в оренду фізичним та юридичним особам, становить 34,2 млн га.

Він зауважив, що з урахуванням розміру податкового навантаження в підприємствах, що працюють легально, загальні втрати держбюджету від тіньової оренди землі можна оцінити в 16 млрд грн.

За словами О.Бакуменка, аналогічні оцінки тіньової оренди землі були зроблені Світовим банком у процесі реалізації пілотних проектів у Миколаївській та Київській областях.

Він вважає, що вивести оренду землі з тіні можна за рахунок удосконалення оподаткування земель. Зокрема, за словами О.Бакуменка, необхідно зараховувати податок на доходи фізичних осіб від оренди землі до місцевих бюджетів за місцем розташування ділянки.

“Це дасть змогу створити додатковий стимул місцевим громадам для ефективного контролю за офіційним оформленням оренди земельних ділянок і паїв на території певної громади”, – сказав він.

Крім того, О.Бакуменко вважає за необхідне надати органам місцевого самоврядування повноваження з визначення осіб, що мають право на пільги зі сплати земельного податку.

Він зазначив, що ці ініціативи міститися в проекті закону №7363, зареєстрованому президентом України в парламенті 6 грудня цього року.

Як повідомлялося, в Україні з 2002 року діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Тому земля в країні обробляється переважно на умовах оренди.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/tinova-orenda-zemli-v-ukrayini-ocinyuyetsya-v-117-mln-ha
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати