Tempo950x100

Tempo300x100

Топ-10 експортних позицій плодоовочевого ринку України

Топ-10 експортних позицій плодоовочевого ринку України

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на дані економіста департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрія Ярмака.

«Я впевнений, що найкраще, що сталося з українським плодоовочевим бізнесом за останні 25 років, – це втрата доступу до російського ринку, адже це змусило нас врешті-решт почати підвищувати ефективність виробництва та якість продукції», – зазначив Так, за підсумками 9 місяців 2017 року зростання обсягу експорту овочів з України становило 104% порівняно з аналогічним періодом минулого року і сягнуло $43,7 млн.

Топ-10 основних видів овочів, котрі експортуються з України, у натуральному значенні виглядає таким чином: на першому місці за обсягами експорту знаходяться помідори, далі йдуть баштанні, яблука, картопля, цибуля, капуста, огірки, суниця, черешня, лохина.

Топ-10 позицій плодоовочевого експорту у грошовому вираженні виглядає наступним чином: помідори, лохина, огірки, цибуля, яблука, баштанні, картопля, суниця, черешня, капуста.

Експерти радять виробникам нарощувати поставки не лише овочів, а й продуктів їхньої переробки, тоді доходи від продажу зростуть щонайменше на третину.

У 2017-му Україні вдалося істотно розширити географію експорту плодоовочевої продукції. Ключовими ринками збуту стали Індія (35,7%), Білорусь (34,2%), Туреччина (12,3%) та Польща (8,6%). «В 2017 році українськими яблуками ласували навіть мешканці Скандинавії та Індонезії», – розповідає А. Ярмак.

Ярмак констатує також різке збільшення експорту плодоовочевої продукції до країн Південно-Східної Азії, ЄС та Великобританії, початок системних поставок продуктів харчування до Канади в рамках договору про вільну торгівлю, а також стрімкий розвиток виробництва та експорту нішевих культур, серед яких найбільш вигідними, відповідно до дослідження експерта, є томати, лохина та огірки.

Для подальшого успішнього розвитку плодоовочевого ринку українським виробникам слід дотримуватися технологій і міжнародних стандартів, шукати нові ринки збуту, вивчати потреби закордонних та українських споживачів, коригуючи під них свої плани, а також пройти всі необхідні сертифікації.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/top-10-eksportnyh-pozycij-plodoovochevoho-rynku-ukrayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати