ТОП-10 тез голови МінАПК

ТОП-10 тез голови МінАПК

У п’ятницю в.о. міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк провів онлайн-конференцію на своїй сторінці в Facebook. Представників галузі цікавили зміни, які очікують механізм державної підтримки у 2018 році, ситуація в скандальних держкомпаніях ДПЗКУ, Укрспирті і земельна реформа.

Нижче наведені основні тези глави аграрного відомства.

Кому дістануться 4 мільярди держпідтримки

Дотації будуть отримувати тваринники в форматі відшкодування відсоткової ставки за кредитами, які залучені на будівництво тваринницьких комплексів. Ми плануємо встановити обмеження в 150 млн грн на один займ, щоб охопити якомога більше учасників.

У птахівництві ми б хотіли підтримати виробників індичатини. Конярство також отримає підтримку, як і інші галузі тваринництва.

Додам дві стратегічні тези. Перше: в 2018 році основним інструментом надання допомоги будуть заходи щодо здешевлення вартості кредитів. Друге: в 2018 ми будемо працювати над створенням державної фінансової установи, яка надасть гарантії по кредитах для сільгоспвиробників (повні або часткові), використовуючи бюджетні кошти в межах загального кошторису витрат на сільгоспдотації.

Чи повернуть відшкодування експортного ПДВ для олійних культур

Поправка до бюджету про скасування відшкодування експортного ПДВ  була ініційована в парламенті, а не в уряді. Зараз Мінагрополітики проводить розрахунки про її вплив на сільгоспвиробників і на переробну галузь.

Формат прийняття поправки, що не передбачає широкого обговорення, неприйнятний і ставить під питання прогнозованість інвестиційного клімату в країні. Ми проводимо консультації з членами комітету парламенту з питань податкової та митної політики, і розробляємо кроки щодо пом’якшення впливу цієї новації. Зокрема, розглядається варіант її відстрочки до 1 вересня 2018 року.

Я сформулюю своє ставлення за результатами розрахунків. Точно можу сказати, що всіляко підтримую розвиток переробки в Україні та експорт продукції з високою доданою вартістю. Але це повинно робитися не за рахунок інших учасників галузі.

Ринок землі

Абсолютно згоден з оцінкою ролі ринку землі в розвитку національної економіки. Зрушити з місця процес можна тільки шляхом широкої комунікації з суспільством і політиками. Ми цим займаємося останні два роки і плануємо продовжити роботу.

Міжнародні фінансові організації продовжують бачити в ринку землі найбільшу економічну можливість для країни. Вони зберігають нейтральну позицію, даючи можливість українцям самим вирішити – як і кому можна продавати сільгоспземлі.

Землі для учасників АТО

Цифри не підтверджують заяви про скорочення видачі землі учасникам АТО в частині земель держвласності, якими розпоряджається Держгеокадастр. За 11 місяців поточного року було задоволено 76 500 заявок на отримання землі учасниками АТО і сім’ями загиблих. Це на третину більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Що стосується самої постанови Кабміну №413, то вона було прийнята, щоб збільшити прогнозованість процесу розпорядження землями і підвищення його прозорості. Те, що постанова обмежує права учасників АТО, – не більше ніж міф, так як саме в Стратегії вперше закріплено першочергове право цієї категорії громадян на отримання земельних ділянок.

Земельні розклади в НААН

НААН – саморегульована організація, яка одночасно управляє державною власністю. Уряд досить обмежений в можливості впливу на ці процеси. З огляду на гучні скандали, моя особиста позиція полягає в тому, що необхідно переглядати принципи фінансування науки і відокремлювати наукову діяльність від господарської.

Про китайський кредит ДПЗКУ

Зараз тривають консультації, як міжвідомчі – на рівні українського уряду, так і з нашими китайськими партнерами. Обговорюється варіант дострокового повернення частини кредиту, перегляд ставок за користування кредитом в бік зниження і реструктуризація залишку боргу.

У цьому ми маємо підтримку міжурядової українсько-китайської комісії, засідання якої відбулося в грудні. Ставка по кредиту може бути знижена до 2,5%.

Чи приватизують Укрспирт

Альтернативи приватизації Укрспирту не існує. Урядовий законопроект перебуває в парламенті. Для завершення цього процесу потрібна політична воля.

Конкурсна комісія відібрала чотирьох кандидатів [на посаду гендиректора Укрспирту] для розгляду  комітетом Мінекономіки. Після того, як МЕРТ визначиться, кандидатура буде винесена на розгляд Кабінету Міністрів.

Якщо говорити про приватизацію в цілому, більшість державних аграрних підприємств знаходиться в списку тих, які заборонені до приватизації. Тому ми не зможемо похвалитися великими досягненнями, поки не буде прийнятий відповідний закон.

Хто врятує ліс

Держлісагентство заявляє необхідний обсяг фінансування на південні області в 450 млн грн. Дійсно, така сума відсутня в Держбюджеті, але Міністерство готове її забезпечити за рахунок перерозподілу інших програм.

Однак питання не тільки в Мінагрополітики, а також в готовності Держлісагентства освоїти ці гроші. Наприклад, в 2017 році ми повернемо назад в бюджет 25 млн грн, які агенство не змогло освоїти всупереч всім гучним заявам про недофінансування.

Зараз фіналізується текст Стратегії розвитку лісів, узгодженої урядом. Зауважу, що це тільки рамковий документ, а тому наступним кроком буде розробка плану дій щодо виконання цієї стратегії.

Я вважаю, що на будь-якому ринку можна бути одночасно і регулятором і учасником ринку. Не може бути ситуації, коли для частини лісогосподарських підприємств обов’язкові правила, встановлені Держлісагентства, а для частини – немає.

Як боротися з АЧС

Ситуація складна. На щастя, стрибків у кількості випадків не спостерігається, але і кількість, яка фіксується, є неприйнятною. У наступному році фінансування Держпродспоживслужби буде на рівні 100% від заявки, сподіваємося вона буде використана ефективно.

Кооперація як пріоритет

Підтримка створення кооперативів – пріоритет діяльності міністерства, оскільки це єдина можливість забезпечити економічну спроможність дрібних виробників. Інститут консультування, на жаль, мало притягувався в останні роки до реалізації держпрограм, але в 2018 для них буде багато роботи.

Джерело: LIGA.net

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/top-10-tez-holovy-minapk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    23 Квітня

    Криваве зерно. ТОП-3 транснаціональні агрохолдинги, які працюють в Україні та водночас заробляють мільярди доларів в рф

    Міністра АПК Сольського підозрюють у незаконному заволодінні землею на майже 300 млн грн

    Аграрії пропонують нові ініціативи накопичення коштів для ЗСУ

    На Донеччині аграрій знайшов нерозірвану 500-кілограмову фугасну авіабомбу

    Супермаркети встановили нові ціни на курятину, свинину та яловичину

    Українські фермери почали роздавати цибулю безкоштовно

    Заморозки позбавили Україну частини врожаю ранніх яблук та кісточкових фруктів (фото)

    22 Квітня

    У квітні на понад 20% зменшились обсяги передачі зерна залізницею до Румунії та Словаччини

    В Україні створили шоколад із часником та трюфелем

    “Розвиває здатність заражати людей”: ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу

    БІЛЬШЕ НОВИН