Tempo950x100

Tempo300x100

ТОП-10 тез голови МінАПК

ТОП-10 тез голови МінАПК

У п’ятницю в.о. міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк провів онлайн-конференцію на своїй сторінці в Facebook. Представників галузі цікавили зміни, які очікують механізм державної підтримки у 2018 році, ситуація в скандальних держкомпаніях ДПЗКУ, Укрспирті і земельна реформа.

Нижче наведені основні тези глави аграрного відомства.

Кому дістануться 4 мільярди держпідтримки

Дотації будуть отримувати тваринники в форматі відшкодування відсоткової ставки за кредитами, які залучені на будівництво тваринницьких комплексів. Ми плануємо встановити обмеження в 150 млн грн на один займ, щоб охопити якомога більше учасників.

У птахівництві ми б хотіли підтримати виробників індичатини. Конярство також отримає підтримку, як і інші галузі тваринництва.

Додам дві стратегічні тези. Перше: в 2018 році основним інструментом надання допомоги будуть заходи щодо здешевлення вартості кредитів. Друге: в 2018 ми будемо працювати над створенням державної фінансової установи, яка надасть гарантії по кредитах для сільгоспвиробників (повні або часткові), використовуючи бюджетні кошти в межах загального кошторису витрат на сільгоспдотації.

Чи повернуть відшкодування експортного ПДВ для олійних культур

Поправка до бюджету про скасування відшкодування експортного ПДВ  була ініційована в парламенті, а не в уряді. Зараз Мінагрополітики проводить розрахунки про її вплив на сільгоспвиробників і на переробну галузь.

Формат прийняття поправки, що не передбачає широкого обговорення, неприйнятний і ставить під питання прогнозованість інвестиційного клімату в країні. Ми проводимо консультації з членами комітету парламенту з питань податкової та митної політики, і розробляємо кроки щодо пом’якшення впливу цієї новації. Зокрема, розглядається варіант її відстрочки до 1 вересня 2018 року.

Я сформулюю своє ставлення за результатами розрахунків. Точно можу сказати, що всіляко підтримую розвиток переробки в Україні та експорт продукції з високою доданою вартістю. Але це повинно робитися не за рахунок інших учасників галузі.

Ринок землі

Абсолютно згоден з оцінкою ролі ринку землі в розвитку національної економіки. Зрушити з місця процес можна тільки шляхом широкої комунікації з суспільством і політиками. Ми цим займаємося останні два роки і плануємо продовжити роботу.

Міжнародні фінансові організації продовжують бачити в ринку землі найбільшу економічну можливість для країни. Вони зберігають нейтральну позицію, даючи можливість українцям самим вирішити – як і кому можна продавати сільгоспземлі.

Землі для учасників АТО

Цифри не підтверджують заяви про скорочення видачі землі учасникам АТО в частині земель держвласності, якими розпоряджається Держгеокадастр. За 11 місяців поточного року було задоволено 76 500 заявок на отримання землі учасниками АТО і сім’ями загиблих. Це на третину більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Що стосується самої постанови Кабміну №413, то вона було прийнята, щоб збільшити прогнозованість процесу розпорядження землями і підвищення його прозорості. Те, що постанова обмежує права учасників АТО, – не більше ніж міф, так як саме в Стратегії вперше закріплено першочергове право цієї категорії громадян на отримання земельних ділянок.

Земельні розклади в НААН

НААН – саморегульована організація, яка одночасно управляє державною власністю. Уряд досить обмежений в можливості впливу на ці процеси. З огляду на гучні скандали, моя особиста позиція полягає в тому, що необхідно переглядати принципи фінансування науки і відокремлювати наукову діяльність від господарської.

Про китайський кредит ДПЗКУ

Зараз тривають консультації, як міжвідомчі – на рівні українського уряду, так і з нашими китайськими партнерами. Обговорюється варіант дострокового повернення частини кредиту, перегляд ставок за користування кредитом в бік зниження і реструктуризація залишку боргу.

У цьому ми маємо підтримку міжурядової українсько-китайської комісії, засідання якої відбулося в грудні. Ставка по кредиту може бути знижена до 2,5%.

Чи приватизують Укрспирт

Альтернативи приватизації Укрспирту не існує. Урядовий законопроект перебуває в парламенті. Для завершення цього процесу потрібна політична воля.

Конкурсна комісія відібрала чотирьох кандидатів [на посаду гендиректора Укрспирту] для розгляду  комітетом Мінекономіки. Після того, як МЕРТ визначиться, кандидатура буде винесена на розгляд Кабінету Міністрів.

Якщо говорити про приватизацію в цілому, більшість державних аграрних підприємств знаходиться в списку тих, які заборонені до приватизації. Тому ми не зможемо похвалитися великими досягненнями, поки не буде прийнятий відповідний закон.

Хто врятує ліс

Держлісагентство заявляє необхідний обсяг фінансування на південні області в 450 млн грн. Дійсно, така сума відсутня в Держбюджеті, але Міністерство готове її забезпечити за рахунок перерозподілу інших програм.

Однак питання не тільки в Мінагрополітики, а також в готовності Держлісагентства освоїти ці гроші. Наприклад, в 2017 році ми повернемо назад в бюджет 25 млн грн, які агенство не змогло освоїти всупереч всім гучним заявам про недофінансування.

Зараз фіналізується текст Стратегії розвитку лісів, узгодженої урядом. Зауважу, що це тільки рамковий документ, а тому наступним кроком буде розробка плану дій щодо виконання цієї стратегії.

Я вважаю, що на будь-якому ринку можна бути одночасно і регулятором і учасником ринку. Не може бути ситуації, коли для частини лісогосподарських підприємств обов’язкові правила, встановлені Держлісагентства, а для частини – немає.

Як боротися з АЧС

Ситуація складна. На щастя, стрибків у кількості випадків не спостерігається, але і кількість, яка фіксується, є неприйнятною. У наступному році фінансування Держпродспоживслужби буде на рівні 100% від заявки, сподіваємося вона буде використана ефективно.

Кооперація як пріоритет

Підтримка створення кооперативів – пріоритет діяльності міністерства, оскільки це єдина можливість забезпечити економічну спроможність дрібних виробників. Інститут консультування, на жаль, мало притягувався в останні роки до реалізації держпрограм, але в 2018 для них буде багато роботи.

Джерело: LIGA.net

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/top-10-tez-holovy-minapk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати