Tempo950x100

Tempo300x100

Топ-10 власників агрохолдингів, які отримали найбільше коштів з бюджету

Топ-10 власників агрохолдингів, які отримали найбільше коштів з бюджету

«Слово і Діло» пропонує пригадати топ-10 власників агрохолдингів, яким перепадало найбільше дотацій у 2017-2019 роках.

Наразі невідомо, хто з великих гравців агробізнесу отримає найбільші дотації, але цього року планується застосувати запобіжники: кожна програма має обмеження. Наприклад, за програмами підтримки тваринництва, а також садівництва і виноградарства передбачено виділення щонайбільше 50 млн грн на одного суб’єкта господарювання.

Раніше можна було одноосібно вибрати майже всю квоту на підтримку тієї чи іншої галузі агровиробництва, як це було із наближеним до Петра Порошенка власником агрохолдингу з виробництва курятини.

Топ-10 власників агрокомпаній, які отримали найбільше коштів у вигляді держпідтримки в 2017-2019 роках, за даними LIGA.net, очолює власник агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт» Юрій Косюк. Протягом трьох років МХП отримав 2,6 млрд грн.

До холдингу входять «Вінницька птахофабрика», «Миронівська птахофабрика», «Старинська птахофабрика», «Оріль-Лідер», «Перемога нова» (птахівництво та вирощування зернових та олійних культур.

Друге місце посів Олег Бахматюк, якому належить «Укрлендфармінг», що займається рослинництвом, птахівництвом, виробництвом яєць. До холдингу входять «Агрохолдинг Авангард», ДП «Авангард-Агро», «Птахогосподарство Чорнобаївське», які з 2017 до 2019 року отримали від держави 418 млн грн дотацій.

Третє місце належить Борису Колеснікову, власнику «АПК-Інвест», яке займається тваринництвом, свинарством та виробництвом м’яса та рослинництвом. Загалом «АПК-Івест» отримало 85,9 млн грн. дотацій.

Майже на 1 млн менше отримав Віктор Заворотній, якому належить «Агро-Овен» (рослинництво, тваринництво, виробництво м’яса»). За три роки від держави до холдингу надійшло 85 млн грн.

Олександр Мостіпан – власник «Ниви Переяславщини», що займається вирощуванням зернових та свинарством, – отримав 82,7 млн грн.

«Аграрна компанія 2004» Сергія Лабазюка, на розвиток свинарства отримала 81,6 млн грн.

Власник «Овостар Юніон», що спеціалізується на птахівництві та виробництві яєць, Борис Беліков у вигляді дотацій від держави отримав 78,4 млн грн.

Андрій Веревський, який володіє сільгосппідприємствами «Хоробор Агро» (вирощування зернових, бобових та олійних культур, розведення великої рогатої худоби, конярство та свинарство) та «Дружба Нова» (вирощування зернових, молочно-товарне тваринництво) отримав 69,73 млн грн дотацій.

До десятки власників агробізнесу, що отримали найбільші суми дотацій увійшов Том Аксельгаард, власник «Ґудвеллі Україна», що займається свинарством та тваринництвом. Він отримав 68,7 млн грн. на розвиток свого бізнесу.

Закриває топ-10 власник відомої торгової марки «Глобино» Олександр Кузьмінський. До холдингу входять «Глобинський м’ясокомбінат», «Глобинський маслосирзавод», «Глобинський свинокомплекс», Торговий дім «Глобино», «Глобинський м’ясомолочний комплекс», «Глобино Агро», Тренувальний центр. За три роки дотації для цих підприємств становили 57,2 млн грн.

У 2020 році на підтримку АПК у держбюджеті закладено 4,2 млрд грн. Ми подивились, як планують розподілити гроші та кому діставались найбільші дотації протягом попередніх років.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/top-10-vlasnykiv-ahroholdynhiv-yaki-otrymaly-najbilshe-koshtiv-z-byudzhetu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати