ТОП-15 фактів про український АПК

ТОП-15 фактів про український АПК

Пропонуємо вашій увазі підбірку досягнень аграрної України, зібрану виданням agroone.info:
 

1.Україна входить до трійки світових лідерів з виробництва ячменю, є одним з найбільших виробників цукрових буряків, а також входить до сімки світових лідерів з виробництва цукру, рослинної олії, свинини і картоплі.

2. За останні 20 років врожайність кукурудзи в Україні зросла більш ніж на 50%. Щоб помістити весь урожай кукурудзи, вирощеної в Україні за один рік, знадобиться 43 олімпійських стадіони, або ж поїзд довжиною 3700 км (дорівнює відстані від Києва до Мадрида). Сама ж кукурудза є найпоширенішою сільськогосподарською культурою в світі (більше 38% від загального виробництва зернових).

3. Україна є світовим лідером з виробництва соняшнику (понад 27% загального світового виробництва) і виробляє соняшникової олії більше, ніж весь світ  оливкового: вітчизняною соняшниковою олією можна заповнити тисяча вісімсот п’ятьдесят два басейни для плавання. В цілому, за останні 5 років виробництво олійних культур в Україні зросло на 67%.

4. З українських горіхів можна спекти півмільярда київських тортів.

5. Перший рамковий вулик був винайдений в Україні в 1814 р Петром Прокоповичем. Україна в останні роки впевнено зберігає своє місце в трійці світових лідерів з виробництва меду, випереджаючи країни Європи за обсягами виробництва меду в кілька разів. До того ж, Україна посідає перше місце в світі з виробництва меду на душу населення (1,5 кг).

6. У структурі експорту продовольчих товарів через порти України найбільшу частку займає зерно – 73%. Україна займає третє місце в світі з експорту кукурудзи та ріпаку, і четверте – за експортом зернових. Головними імпортерами української кукурудзи є Іспанія, Єгипет, Іран, Японія і Корея.

7. Українська молочна продукція користується попитом в 40 країнах світу. Серед головних імпортерів молочної продукції українського виробництва – Казахстан (17%), Данія (15%) і Молдова (10%).

8. В аграрному секторі працює кожен п’ятий українець.

9. Кожен третій долар, який отримує Україна, приносить аграрний сектор, протягом останніх декількох років є головним локомотивом вітчизняної економіки. В цілому, агропромисловий комплекс забезпечує 14% обсягу ВВП України.

10. Українські аграрії годують 140 мільйонів чоловік на планеті. Українською пшеницею можна 4 місяці годувати всіх голодуючих в Індії; ізраїльтяни могли б 4 місяці харчуватися українською курятиною; жителів Фінляндії можна півроку годувати українським медом, а яєць, вироблених в Україні, вистачить на те, щоб два дні годувати омлетами всіх жителів ЄС.

11. Площа запасів українського чорнозему дорівнює площі Великобританії. На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземи при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю. Тому під час Другої світової війни німці навіть вивозили чорнозем в поїздах.

12. Земельний фонд п’яти українських аграрних компаній дорівнює площі невеликої країни. П’ять найбільших агрохолдингів (UkrLandFarming, NCH, «Кернел Груп», «Миронівський хлібопродукт» та «Українські аграрні інвестиції») розпоряджаються земельним фондом, який можна порівняти з площею Словенії, а це – 20 273 км2. Також на полях українських аграріїв могли б поміститися два Кіпру або півтори Чорногорії.

13. Середньостатистичний українець за рік з’їдає близько 150 кг картоплі.

14. На момент незалежності в Україні налічувалося 19,4 млн. свиней. На сьогодні поголів’я свиней скоротилося до 8,3 млн.

15. Середньостатистичний українець споживає всього 18 кг свинини на рік і це в три рази менше, ніж середньостатистичний німець.

Джерело: agropravda.com

Перегляди: 18
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/top-15-faktiv-pro-ukrayinskyj-apk
Like
Цікаво
1
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    БІЛЬШЕ НОВИН