Tempo950x100

Tempo300x100

ТОП-15 фактів про український АПК

ТОП-15 фактів про український АПК

Пропонуємо вашій увазі підбірку досягнень аграрної України, зібрану виданням agroone.info:
 

1.Україна входить до трійки світових лідерів з виробництва ячменю, є одним з найбільших виробників цукрових буряків, а також входить до сімки світових лідерів з виробництва цукру, рослинної олії, свинини і картоплі.

2. За останні 20 років врожайність кукурудзи в Україні зросла більш ніж на 50%. Щоб помістити весь урожай кукурудзи, вирощеної в Україні за один рік, знадобиться 43 олімпійських стадіони, або ж поїзд довжиною 3700 км (дорівнює відстані від Києва до Мадрида). Сама ж кукурудза є найпоширенішою сільськогосподарською культурою в світі (більше 38% від загального виробництва зернових).

3. Україна є світовим лідером з виробництва соняшнику (понад 27% загального світового виробництва) і виробляє соняшникової олії більше, ніж весь світ  оливкового: вітчизняною соняшниковою олією можна заповнити тисяча вісімсот п’ятьдесят два басейни для плавання. В цілому, за останні 5 років виробництво олійних культур в Україні зросло на 67%.

4. З українських горіхів можна спекти півмільярда київських тортів.

5. Перший рамковий вулик був винайдений в Україні в 1814 р Петром Прокоповичем. Україна в останні роки впевнено зберігає своє місце в трійці світових лідерів з виробництва меду, випереджаючи країни Європи за обсягами виробництва меду в кілька разів. До того ж, Україна посідає перше місце в світі з виробництва меду на душу населення (1,5 кг).

6. У структурі експорту продовольчих товарів через порти України найбільшу частку займає зерно – 73%. Україна займає третє місце в світі з експорту кукурудзи та ріпаку, і четверте – за експортом зернових. Головними імпортерами української кукурудзи є Іспанія, Єгипет, Іран, Японія і Корея.

7. Українська молочна продукція користується попитом в 40 країнах світу. Серед головних імпортерів молочної продукції українського виробництва – Казахстан (17%), Данія (15%) і Молдова (10%).

8. В аграрному секторі працює кожен п’ятий українець.

9. Кожен третій долар, який отримує Україна, приносить аграрний сектор, протягом останніх декількох років є головним локомотивом вітчизняної економіки. В цілому, агропромисловий комплекс забезпечує 14% обсягу ВВП України.

10. Українські аграрії годують 140 мільйонів чоловік на планеті. Українською пшеницею можна 4 місяці годувати всіх голодуючих в Індії; ізраїльтяни могли б 4 місяці харчуватися українською курятиною; жителів Фінляндії можна півроку годувати українським медом, а яєць, вироблених в Україні, вистачить на те, щоб два дні годувати омлетами всіх жителів ЄС.

11. Площа запасів українського чорнозему дорівнює площі Великобританії. На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземи при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю. Тому під час Другої світової війни німці навіть вивозили чорнозем в поїздах.

12. Земельний фонд п’яти українських аграрних компаній дорівнює площі невеликої країни. П’ять найбільших агрохолдингів (UkrLandFarming, NCH, «Кернел Груп», «Миронівський хлібопродукт» та «Українські аграрні інвестиції») розпоряджаються земельним фондом, який можна порівняти з площею Словенії, а це – 20 273 км2. Також на полях українських аграріїв могли б поміститися два Кіпру або півтори Чорногорії.

13. Середньостатистичний українець за рік з’їдає близько 150 кг картоплі.

14. На момент незалежності в Україні налічувалося 19,4 млн. свиней. На сьогодні поголів’я свиней скоротилося до 8,3 млн.

15. Середньостатистичний українець споживає всього 18 кг свинини на рік і це в три рази менше, ніж середньостатистичний німець.

Джерело: agropravda.com

Перегляди: 15
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/top-15-faktiv-pro-ukrayinskyj-apk
Like
Цікаво
1
Подобається
Сумно
Нічого сказати