Tempo950x100

Tempo300x100

ТОП-15 найбільших українських виробників мінеральних добрив

ТОП-15 найбільших українських виробників мінеральних добрив

За останні п’ять років український ринок мінеральних добрив суттєво просів. Обсяги виробництва скоротилися в понад удвічі: з майже 8 млн тонн у 2012 році до 3,65 млн — у 2016‑му. Вочевидь, уся справа в нестабільній політичній і економічній ситуації. Крім того, зброй­ний конфлікт із Росією на Донбасі й припинення постачань дешевого газу призвели до зупинки великих вітчизняних підприємств. А скорочення постачань добрив із країни‑агресора — до неможливості задовольнити попит на продукцію навіть шляхом її імпорту.
Не секрет, що основними споживачами мінеральних добрив є агропідприємства: у 68 випадках зі 100 вони користуються саме азотними добривами — 28% їх загального обсягу припадає на комплексні добрива, 3,7 — на калійні, 0,3% — на фосфорні.

Лідерська позиція у застосуванні добрив азотної групи була історично зумовлена доступом до відносно дешевого природного газу та виробничим потенціалом. Українські азотні підприємства традиційно задовольняли потреби внутрішнього ринку й були орієнтовані на експорт. У той час як вітчизняні виробники фосфорних і калійних добрив, залежні від імпортної сировини, не могли конкурувати щодо цінових пропозицій із виробниками з основних країн‑експортерів, і лише незначно закривали потреби українських аграріїв. Рівень споживання комплексних добрив, вироблених на основі різних поживних елементів (азоту, фосфору, калію), зумовлено їх більшою доступністю, порівнюючи з калійними та фосфорними добривами, і вищою вартістю проти добрив азотної групи.

Редакція журналу LandLord проаналізувала сьогоднішній стан ринку мінеральних добрив і представляє вашій увазі рейтинг найбільших українських виробників мінеральних добрив, підготовлений спільними зусиллями з аналітиками консалтингової компанії «Про‑Консалтинг».

Щодо безпосереднього розташування компаній у рейтингу, зазначимо, що, навіть незважаючи на регулярні й тривалі зупинки виробництва, лідерами ринку є великі підприємства хімічної галузі, такі як Ostchem й Одеський припортовий завод.

№1 Холдингова група Ostchem

№2 ПАТ «Одеський припортовий завод»

№3 ДніпроАзот

№4 Украгрохімхолдинг

№5 Хімдивізіон

№6 Сумихімпром

№7 Укртехнофос

№8 ТОВ «Мінерал-груп»

№9 ТОВ «Смілянська агрохімічна компанія»

№10 ТОВ «Інфоазот»

№11 ТОВ «МП «МБР»

№12 ТОВ «Орій»

№13 ТОВ «Агрохімпак»

№14 ТОВ ГК «Ярило»

№15 ТОВ Фірма «Цеоліт»

 

 

Перегляди: 30
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/top-15-najbilshyh-ukrayinskyh-vyrobnykiv-mineralnyh-dobryv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати