Tempo950x100

Tempo300x100

ТОП-25 агрокомпаній з річним оборотом від 100 млн грн

ТОП-25 агрокомпаній з річним оборотом від 100 млн грн

Журнал Landlord склав рейтинг агрокомпаній, річний оборот яких коливається від 100 млн до 1 млрд гривень, а площа оброблюваних земель не перевищує 45 000 га.

Компанії – учасники рейтингу вирощують зернові та олійні культури, овочі, насіння, фрукти та ягоди. У структуру бізнесу багатьох фігурантів списку також входить тваринництво, переробка, зберігання на елеваторах, але, так чи інакше, основний дохід їм приносить рослинництво.

Компанії були відібрані за обсягом реалізованої продукції рослинництва власного виробництва (без ПДВ і дотацій) за 2016 календарний рік. Це виробники, які орендують землі в одному або декількох регіонах. Власники частини підприємств – політичні діячі, місцеві депутати (або їх родичі), які самі керують своїм бізнесом. Також в рейтингу є компанії з іноземним капіталом: «Агро ЛВ Лімітед», «Агро-Регіон» та «Кищенці».

Рейтинг складений на підставі даних компаній, а також статистичних даних, оброблених інформаційно-аналітичним агентством «Статінформконсалтінг».

№1 «Західний Буг»

Власник: Оксана Друль, Валерій Овчарук, Юрій Гладун
Рік заснування: 2003
Регіон: Львівська, Волинська області
Обсяг реалізації: 950 млн гривень
Земельний банк: 37 000 га
Штат співробітників: 412 осіб

Компанія вирощує зернові, технічні та кормові культури у Львівській та Волинській областях, застосовує технологію безвідвальної обробки грунту. У «Західному Бузі» працює агрохімічна лабораторія для вивчення родючості грунтів і їх агрохімічного аналізу.

У компанії є три елеватори потужністю одноразового зберігання 78 000 т. У 2013 році «Західний Буг» відкрив насіннєвий завод у Бродах, що випускає 200 т насіння на добу. Свою продукцію компанія експортує в Єгипет, Саудівську Аравію, Таїланд, Іспанію, Південну Корею, Індонезію, Лівію, Іран, Індію, Бангладеш, Бельгію, Мексику.

№2 «Агро ЛВ Лімітед»

Власник: United Farmers Holding Company (Саудівська Аравія)
Рік заснування: 2007
Регіон: Львівська, Тернопільська області
Обсяг реалізації: 830 млн гривень
Земельний банк: 42 000 га
Штат співробітників: 343 людини

«Агро ЛВ Лімітед» – компанія з іноземними інвестиціями, зараз належить бізнесменам з Саудівської Аравії. «Агро ЛВ Лімітед» – найбільший виробник картоплі в Україні, вирощує елітне та репродукційне насіння. Крім того, компанія займається вирощуванням цукрових буряків, зернових і олійних культур. «Агро ЛВ Лімітед» переробляє свою продукцію в регіонах вирощування. У розпорядженні компанії – картоплесховище потужністю 38 000 т і три зерноочисні комплекси по 40 000 т. Компанія використовує новітні технології для обліку і контролю витрат, доповнені супутниковим моніторингом і GPS-системами.

№3 «Земля і Воля»

Власник: Леонід Яковишин
Рік заснування: 2000
Регіон: Чернігівська, Київська області
Обсяг реалізації: 750 млн гривень
Земельний банк: 32 500 га
Штат співробітників: 1253 людини

Компанія створена в 2000 році на базі Бобровицького радгоспу-технікуму і 13 колгоспів у Київській та Чернігівській областях. Більше 90% посівних площ «Землі і Волі» зайняті кукурудзою. Пріоритет компанії – збільшення обсягів виробництва без розширення земельного банку. З цією метою господарства виробляють насіння високоврожайних гібридів кукурудзи і удобрюють ґрунт безводним аміаком.

У «Землі і Волі» є круп’яної завод потужністю 70 т кукурудзи на добу і виробництво комбікормів, що працює на власні свиноферми. Компанія експортує кукурудзу в Бельгію, Єгипет, Іспанію, Нідерланди та Сирію.

№4 «Агро-Регіон»

Власник: East Capital Holding AB (Швеція)
Рік заснування: 2002
Регіон: Київська, Чернігівська, Житомирська та Хмельницька області
Обсяг реалізації: 741 млн гривень
Земельний банк: 35 000 га
Штат співробітників: 480 осіб

Компанія вирощує зернові та олійні культури. Щорічно на своїх полях збирає близько 220 000 т врожаю, в тому числі кукурудзи – 158 800 т, сої – 16 200 т, соняшнику – 16 100 т. Для обробки грунту «Агро-Регіон» нарівні з традиційним землеробством використовує mini-till і strip -till. Приблизно половину своєї продукції компанія відправляє на експорт. З 2016-му вона експортувала товару на суму $ 12,3 млн в Ізраїль, Єгипет, Іспанію і Південно-Східну Азію. У минулому році «Агро-Регіон» почав реконструкцію Бориспільського ХПП та будівництво трьох майданчиків під елеватори. Зараз елеваторні потужності компанії складають 30 000 т.

№5 «Агротех-Гарантія»

Власник: Андрій і Володимир Федончук, Юрій Дробязко, Володимир Кулик, Олександр Богданек, Дмитро Горячкин, Олександр Калашов
Рік заснування: 2001
Регіон: Полтавська область
Обсяг реалізації: 630 млн гривень
Земельний банк: 16, 250 га
Штат співробітників: 442 людини

Господарства компанії працюють в Миргородському районі Полтавської області. Спеціалізація – рослинництво, в основному вирощування кукурудзи, сої та картоплі. На овочеві посіви в загальній структурі посівних площ «Агротех-Гарантії» припадає близько 5%.
Особливий предмет гордості компанії – ультрасучасні елеватори для зберігання зерна на 150 000 т і овочесховище потужністю 12 000 т. З виробничого цеху при овочесховищі компанія поставляє свою продукцію в великі торгові мережі країни. Також експортує кукурудзу в Іспанію, Єгипет, Алжир, Іран, Португалію, Туніс.

№6 «Батьківщина»

Власник: Микола і Надія Дмитренко
Рік заснування: 2000
Регіон: Чернігівська область
Обсяг реалізації: 550 млн гривень
Земельний банк: 20 000 га
Штат співробітників: 588 людини

«Батьківщина» вирощує озиму та яру пшеницю, кукурудзу, ячмінь, овес, жито, сорго, соняшник.
У компанії є власний лінійний елеватор потужністю одноразового зберігання 20 000 т. «Батьківщина» була неодноразово помічена в різноманітних земельних спорах, в тому числі з такими великими агрохолдингами, як «Кернел» і «ТАС Агро». Компанія експортує насіння соняшнику в Білорусь і кукурудзу в Італію, Португалію, Туніс, Іспанію.

№7 «Agricom Group»

Власник: Анатолій Шкрібляк, Armpitch Holdings
Рік заснування: 2014
Регіон: Чернігівська, Луганська, Рівненська, Житомирська області
Обсяг реалізації: 501 млн гривень
Земельний банк: 40 000 га
Штат співробітників: 525 осіб

Компанія вирощує озиму та яру пшеницю, озимий ріпак, соняшник, кукурудзу та сою. За минулий рік урожай Agricom Group склав 66 000 т, з них соняшнику – 27 100 т, пшениці – 24 100 т. У менших обсягах тут вирощують гречку, льон, білу квасолю і овес. В 2016-му компанія експортувала свою продукцію в Польщу, Єгипет, Молдову і Німеччину на суму $ 2,5 млн. Продукція продається під ТМ «Добродія», San Grano, Super Hercules. До літа цього року в компанії планують відкрити переробний завод з випуску пластівців із зернових. Всього з початку 2016- го Agricom Group вклала в розвиток близько 354 млн гривень.

№8 «Агро-Експрес-Сервіс»

Власник: Сергій Костючко
Рік заснування: 1999
Регіон: Рівненська, Тернопільська області
Обсяг реалізації: 424 млн гривень
Земельний банк: 32 000 га
Штат співробітників: 928 осіб

Компанію заснував Сергій Костючко, сьогодні він відомий на Рівненщині меценат, а його компанія – один з найбільших виробників в регіоні в сфері рослинництва і тваринництва. Пару років назад Костючко купив Горохівський цукрозавод на Волині, який перебував в процесі банкрутства, і налагодив його роботу. Одночасно «Агро-Експрес-Сервіс» збільшив площу під цукровий буряк. Компанія експортує цукор в Гонконг і Китай, а також соєву олію в Польщу.

№9 «Кищенці»

Власник: Герріт Тонкенс, Беренд Попков ван дер Вельде, Корнеліс Хузінха
Рік заснування: 2001
Регіон: Черкаська область
Обсяг реалізації: 420 млн гривень
Земельний банк: 16 000 га
Штат співробітників: 335 осіб

У структурі посівів компанії переважають зернові, в тому числі кукурудза і соя, цукрові буряки, багаторічні трави. «Кищенці» займаються також молочним тваринництвом і свинарством. Більше половини готової продукції компанія експортує до Франції, Нідерландів, Туреччини, Ірану, Іспанії, Бангладешу, Ізраїлю, Саудівської Аравії, Італії, Японії. У 2016 році ЄБРР виділив «Кищенці» $ 5 млн. На ці гроші були закуплені комбайни та культиватори.

№10 «Бучачагрохлібпром»

Власник: Петро Гадз
Рік заснування: 2004
Регіон: Тернопільська область
Обсяг реалізації: 408 млн гривень
Земельний банк: 25 000 га
Штат співробітників: 580 осіб

Профілі компанії: рослинництво, насінництво, переробка – випуск борошна і круп під торговою маркою «Гадз». «Бучачагрохлібпром» обробляє землі в трьох районах Тернопільської області. В цьому році компанія вдвічі збільшила посіви соняшнику, до 4980 га. У неї є власний насіннєвий завод, елеватор потужністю 100 000 т і фруктосховище на 10 000 т. «Бучачагрохлібпром» експортує зерно в Єгипет і Індію, а в 2016 році почала постачати яблука в країни Європи і Азії.

В цьому році компанія закупила 40 одиниць сільгосптехніки, в тому числі трактори, сівалки, культиватори, борони, причепи.

№11 «Уманський тепличний комбінат»

Власник: Микола Гордій
Рік заснування: 1 974
Регіон: Черкаська область
Обсяг реалізації: 404 млн гривень
Площа теплиць: 35, 15 га
Штат співробітників: 560 осіб

УТК – один з найбільших і найстаріших в Україні виробників овочів. Через чотири роки після відкриття комбінат очолив потомствений агроном Микола Гордій. У 1993-му він перевів дітище планової економіки на ринкові рейки. Щорічно підприємство вирощує близько 20 000 т овочів більш ніж на 35 га закритого грунту. Досягати таких результатів вдається за рахунок удосконалення конструкції теплиць, установки в них світлодіодного освітлення і комп’ютеризованої системи підтримки мікроклімату. Торгові марки компанії – «З грядки» і «Гордій». УТК експортує овочі в Польщу, Білорусь, Латвію, Іспанію.

№12 «Зернова компанія« Хорс»

Власник: «Макерта Менеджмент Лімітед» (Кіпр)
Рік заснування: 2003
Регіон: Черкаська область
Обсяг реалізації: 388 млн гривень
Земельний банк: 20 000 га
Штат співробітників: 377 осіб

«ЗК« Хорс »вирощує зернові, олійні і технічні культури, а з 2006 року – мак. До складу «ЗК« Хорс »входить близько 20 підрозділів і Драбівський елеватор потужністю 95 000 т одноразового зберігання. Компанія експортує свою продукцію в Єгипет, Індію, Францію, Німеччину, Нідерланди, Італію, Іспанію, Бангладеш, Саудівську Аравію, Португалію і Ізраїль.
У наступному році «ЗК«Хорс» планує переукласти більшість своїх договорів оренди землі. На початку 2016- го компанію очолив Юрій Литвин. З його приходом «ЗК«Хорс» істотно відновила матеріально-технічну базу.

№13 «Олімп»

Власник: Володимир Гецько, Юрій Москалик, Сергій Михалков, «Метвен Холдінгс Лімітед»
Рік заснування: 2002
Регіон: Житомирська, Кіровоградська, Черкаська області
Обсяг реалізації: 380 млн гривень
Земельний банк: 36 000 га
Штат співробітників: 197 осіб

Компанія займається рослинництвом, тваринництвом, переробкою і реалізацією готової продукції. «Олімп» обробляє землі в Кіровоградській, Житомирській і Черкаській областях, використовуючи технологію мінімального обробітку ґрунту. Також компанія вирощує овочі, якими засіяні близько 12 га землі.

Експортує зерно в Єгипет, Італію, Іран, Нідерланди, Туреччину, Іспанію, В’єтнам, Туніс, Індонезію. «Олімп» є власником Каменського машинобудівного заводу, що дозволяє компанії оперативно ремонтувати власну сільгосптехніку.

№14 «П’ятидні»

Власник: Валерій Діброва
Рік заснування: 2006
Регіон: Волинська область
Обсяг реалізації: 376 млн гривень
Земельний банк: 16, 220 га
Штат співробітників: 296 осіб

У трьох районах Волинської області компанія «П’ятидні» обробляє більше 16 000 га землі і розводить свиней. Останнім часом підприємство зосередилося на вирощуванні зернових, сої, ріпаку, кукурудзи та цукрових буряків. Компанія планує експортувати продукцію в ЄС, для чого в кінці травня відкрила насіннєвий завод. Головною продукцією заводу стануть насіння пшениці, сої та гороху. У виробництво в компанії вклали 2 млн євро. Ще 1,5 млн євро підприємство витратило на будівництво елеватора в смт Іваничі потужністю 25 000 т. Елеватор відкриється в кінці літа.

№15 «Україна-2001»

Власник: Вадим Лейві
Рік заснування: 2001
Регіон: Хмельницька та Миколаївська області
Обсяг реалізації: 364 млн гривень
Земельний банк: 41 000 га
Штат співробітників: 1108 чоловік

Основний напрямок – виробництво цукру: від вирощування цукрових буряків до їх переробки. У Хмельницькій та Миколаївській областях під цукровий буряк використовується 10 000 га землі компанії. Повний цикл переробки завершує Теофіпольський цукровий завод, який переробляє 2 млн т буряка в рік.

Компанія на 2000 га вирощує пшеницю, переробляючи її на власному елеваторі потужністю 10 000 т. «Україна-2001» управляє своїм заводом з розведення свиней (60 000 голів), вирощує ВРХ, овець, а також має власний хлібозавод. Завдяки своєму брикетному цеху підприємство економить близько 10% енерговитрат.

№16 «Агро-Холдинг МС»

Власник: Сергій і Михайло Карасики
Рік заснування: 2011
Регіон: Київська, Житомирська області
Обсяг реалізації: 360 млн гривень
Земельний банк: 29 000 га
Штат співробітників: 215 осіб

Підприємство вирощує пшеницю, кукурудзу і соняшник. Використовує тільки сучасну техніку та обладнання – комбайни Challenger, елеваторний комплекс Brock Meyer датської компанії Kongskilde. Бородянське хлібоприймальне підприємство, що входить до складу холдингу, – найстаріший елеватор країни. Компанія планує збільшити його потужності до 30 000 т.

«Агро-Холдинг МС» експортує пшеницю і кукурудзу в Єгипет, Індонезію, Південну Корею, Філіппіни, Японію, Іран, Алжир, Марокко, Іспанію та Індію. Очолює «Агро-Холдинг МС» Юрій Карасик, який двічі обіймав посаду міністра сільського господарства.

№17 «Зоря»

Власник: Анатолій і Ольга Кравцови
Рік заснування: 2000
Регіон: Харківська область
Обсяг реалізації: 348 млн гривень
Земельний банк: 20 000 га
Штат співробітників: 378 осіб

«Зоря» – один з найбільших виробників гречки в Україні. 65% посівних площ компанії зайняті зерновими і зернобобовими культурами. Крім гречки, пшениці і ячменю, «Зоря» вирощує соняшник, кукурудзу, цукровий буряк і горох. Компанія має в своєму розпорядженні склади і силоси на 54 000 т одночасного зберігання зерна, сушарку для кукурудзи потужністю 800 т на добу. Агрофірма орієнтована як на внутрішнього споживача, так і на поставки за кордон. В 2016-му експортувала продукцію на суму близько $ 6,5 млн в Індію, Іспанію, Нідерланди, Єгипет, Лівію, Ізраїль, Іран і Великобританію.

№18 Комбінат «Тепличний»

Власник: Володимир Чернишенко, Олена Ялова, Олександр Пилипишин
Рік заснування: 1997
Регіон: Київська область
Обсяг реалізації: 347 млн ​​гривень
Площа теплиць: 48,5 га
Штат співробітників: 676 осіб

Одне з найбільших підприємств, що спеціалізуються на вирощуванні овочів у закритому грунті. Під теплиці зайнято 48,5 га землі. Овочі вирощують за голландською та ізраїльською технологіями. У теплицях встановлені система зволоження повітря і крапельного поливу рослин з підгодівлею. Є комп’ютерна регуляція мікроклімату та обладнання для обігріву теплиць. На енергоносіях економлять за допомогою енергозберігаючого обладнання. Урожайність становить 61 кг з гектара. За минулий рік підприємство виробило 22 273 т овочів на закритому грунті на суму 258,3 млн гривень. Чистий прибуток за 2016 рік – 23,4 млн гривень.

№19 СПФ «Агросоюз»

Власник: Валерій Бідний
Рік заснування: 1997
Регіон: Миколаївська область
Обсяг реалізації: 316 млн гривень
Земельний банк: 12 000 га
Штат співробітників: 67 осіб

«Агросоюз» обробляє 12 000 га землі в семи селах Миколаївської області. Підприємство працює тільки з новітньою технікою, включаючи самохідні обприскувачі та сівалки точного висіву на JPS-оснащенні. 7000 га зайняті під озимими, 4000 га – під соняшником. В цьому році компанія посіяла 250 га гороху, вирощує також кукурудзу і цукровий буряк. За рахунок використання інтенсивних технологій в сільському господарстві врожайність пшениці склала 60 ц / га, ячменю – 54 ц / га, соняшнику – 30 ц / га. Всю продукцію збувають великим експортерам – агрохолдингам «Нібулон» і «Кернел».

№20 «Вітчизна»

Власник: Сергій Чижик, Володимир і Сергій Заєць, Філіп і Крістіан Вольфф
Рік заснування: 2000
Регіон: Сумська область
Обсяг реалізації: 304 млн гривень
Земельний банк: 14 000 га
Штат співробітників: 386 осіб

«Вітчизна» вирощує зернові і зернобобові культури в Сумській області. У компанії є елеватор загальною потужністю зберігання 85 000 т зерна. В кінці 2014 року запустила повністю автоматизований тваринницький комплекс в селі Тернівка Конотопського району вартістю 20 млн гривень, розрахований на 1200 голів ВРХ. У 2017-му «Вітчизна» на двох фермах планує збільшити кількість поголів’я ВРХ до 5000. За три роки компанія інвестувала в свій розвиток 450 млн гривень.

№21 Група компаній «Поліекспо»

Власник: Ірина Барах
Рік заснування: 1999
Регіон: Херсонська область
Обсяг реалізації: 300 млн гривень
Земельний банк: 15 000 га
Штат співробітників: 250 осіб

До групи входять рослинницькі компанії «Таврійська перспектива» і «Сан і Сан Маріуполь Лтд», що обробляли землі в Херсонській області. Холдинг вирощує пшеницю, соняшник, сою, ріпак, ячмінь і спеціальний сорт кукурудзи для виготовлення попкорну. Цей сорт поставляється в США.

У «Поліекспо» входять переробні підприємства, здатні перевалювати до 100 000 т зерна на рік. «Поліекспо» експортує як власну продукцію, так і закуплену у інших вітчизняних виробників. Основну частку в географічній структурі експорту складають країни Європейського союзу.

№22 «А.Т.К.» ( «Аграрна технологічна компанія»)

Власник: Станіслав Андрієвський, Ліана Блуділіна
Рік заснування: 2004
Регіон: Житомирська, Хмельницька, Вінницька області
Обсяг реалізації: 298 млн гривень
Земельний банк: 32 000 га
Штат співробітників: 959 осіб

Компанія вирощує зернові та олійні культури, традиційно роблячи ставку на сою, кукурудзу та картоплю. Володіє насіннєвим заводом потужністю до 120 т насіння на добу. Компанія не працює з насінням, що містять ГМО. «А.Т.К.» управляє одним з найбільших в країні картоплесховищем (35 000 т) і елеваторним комплексом (85 000 т). У цьому році компанія планує добудувати завод в Хмельницькій області з глибокої переробки сої, потужністю 1500 т на добу.

№23 «Україна»

Власник: Олег Крижовачук
Рік заснування: 1998
Регіон: Тернопільська область
Обсяг реалізації: 296 млн гривень
Земельний банк: 15 000 га
Штат співробітників: 361 осіб

Компанія спеціалізується на вирощуванні зернових і технічних культур. Основні культури – пшениця, кукурудза, рапс. Врожайність озимої пшениці на полях господарства склала 82,5 ц / га, ріпаку – 46,4 ц / га. У господарстві «Україна» є фруктові сади, де вирощують яблуні, смородину, малину. Загальна площа садів складає 176 га.  В кінці минулого року компанія відкрила сучасне фруктосховище на 4000 т. «Україна» також має власний племінний завод (1700 голів ВРХ), свинокомплекс і елеватор на 85 000 т.

№24 АП НВП «Візит»

Власник: Микола і Любов Юрчишин
Рік заснування: 2000
Регіон: Вінницька та Хмельницька області
Обсяг реалізації: 290 млн гривень
Земельний банк: 13 000 га
Штат співробітників: 603 осіб

«Візит» – багатогалузеве підприємство. На своїх землях у Вінницькій та Хмельницькій областях компанія вирощує кукурудзу, озиму та яру пшеницю, а також соняшник. Урожайність зернових за 2016 рік склав 100 ц / га. Крім цього,
компанія вирощує свиней, ВРХ і володіє Хмельницьким молокозаводом «Молочний візит», де планує наростити виробництво і переробку молока до 300 т на добу.

№25 «ТАК-Агро»

Власник: Руслан Голуб
Рік заснування: 2003
Регіон: Київська область
Обсяг реалізації: 278 млн гривень
Земельний банк: 13, 800 га
Штат співробітників: 336 осіб

Вирощує пшеницю, кукурудзу, ячмінь, сою і соняшник. Соняшник висівається по технології суцільного посіву з заміною просапних сівалок зерновими з відстанню між сошниками 12,5-15 см. Таким чином зменшується втрата вологи рослиною і знижується собівартість. У підсумку в минулому році в «ТАК-Агро» з гектара зібрали 42 ц соняшнику. Для підвищення врожайності пшениці в компанії встановили американську зрошувальну систему «Фрегат» «ТАК-Агро» експортує свою продукцію в Єгипет, ПАР, Ефіопію, Японію, Бангладеш, Іран, Марокко, Ізраїль, Туреччину, ОАЕ, Іспанії, Лівію, Кенію. Ірак.

Перегляди: 20
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/top-25-ahrokompanij-z-richnym-oborotom-vid-100-mln-hrn
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати