Tempo950x100

Tempo300x100

Топ-5 найбільш дохідних пивоварних компаній України

Топ-5 найбільш дохідних пивоварних компаній України

Згідно з даними Держстату, за підсумками 2016 року в Україні було зварено 180 млн дал пива, що на 7,4% менше, ніж у 2015 році. За підсумками дев’яти місяців 2017 року показники виробництва залишилися фактично на рівні попереднього року. За даними Держстату, було зварено 141 млн дал пива, що на 3% менше, ніж в 2016 р, пише delo.ua.

Останні пару років пивоварний ринок змушений був адаптуватися до нових реалій, пов’язаних як з різким падінням купівельної спроможності, так і з прирівнянням пива до алкогольних напоїв. Купівля оптової ліцензії на торгівлю за 500 тис. грн виявилася по кишені не всім виробникам, а депутати так і не змогли проголосувати за зниження розміру ліцензії до 30 тис. грн для невеликих пивоварень. “Ряд дрібних регіональних пивоварень пішли з ринку, які не осилили покупку ліцензії на оптову торгівлю. Решта змушені значно підвищувати вартість своєї продукції, щоб окупити ліцензію і залишатися в плюсі”, – говорить Євген Шевченко, генеральний директор Carlsberg Ukraine. За його словами, за перше півріччя 2017 року ціни на пиво зросли на 10-15%. “При цьому зросли знижки в торговельних мережах”, – додає він.

Пивовари відзначають, що стабілізації ситуації сприяла і більш зважена позиція уряду в питанні зростання акцизу. У 2017 році акцизи на пиво підвищилися на річний рівень інфляції, тобто на 12% – з 2,48 грн до 2,78 грн за літр. Спочатку Кабмін пропонував підвищити акцизи для пивоварів на 20%, але після консультацій в профільному парламентському комітеті розмір податку знизили.

Найбільшу частку ринку пива продовжує займати середньоціновий сегмент, на другому місці – низькоціновий. Проте останній рік спостерігається тенденція зростання преміального і суперпреміального сегментів. “Світлий лагер продовжує займати найбільшу частку на ринку. З останніх трендів можна виділити зростання попиту на крафтового і так зване flavored beer – Радлер, бірмікси та інші напої, зроблені на пивний основі”, – розповідає Дмитро Шпаков, президент бізнес-підрозділу “AB InBev Східна Європа”.

За його словами, крафт сьогодні хоч і дуже розвинений тренд в світі, але має деяку тенденцію до спаду. “У нас же він, навпаки, ще розвивається, почали з’являтися нові крафтові пропозиції, але як про масову тенденцію говорити поки рано, оскільки поняття “крафт” як таке на українському ринку ще не сформовано, і кожен розуміє його по-своєму”, – додає президент бізнес-підрозділу “AB InBev Східна Європа”.

На подальший розвиток українського пивного ринку також вплине глобальне об’єднання двох гігантів AB InBev і SABMiller. На українському і російському ринку з’явиться компанія AB InBev-Efes, яка об’єднає локальні активи двох гравців. На думку аналітика ринку алкогольних напоїв Ігоря Товкача, злиття підвищить ефективність об’єднаної компанії за рахунок централізації закупівель, дистрибуції та зростання об’єднаної частки ринку.

“За рахунок збільшення кількості брендів” САН ІнБев Україна “збільшить довжину своєї полки, а також поліпшить завантаження своїх потужностей. З огляду на, що за останні кілька років Efes сильно впав в обсягах продаваної в Україні продукції, повернути частку ринку буде непросто”, – вважає Ігор Товкач.

Топ-5 найбільш дохідних пивоварних компаній України

1. Карлсберг Україна

2. САН ІнБев Україна

3. Оболонь

4. Пиво-безалкогольний к-т “Радомишль”

5. Перша приватна броварня

Перегляди: 88
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/top-5-najbilsh-dohidnyh-pyvovarnyh-kompanij-ukrayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати