Tempo950x100

Tempo300x100

ТОП-6 сільгоспкультур, що дали цьогоріч найбільші прибутки

ТОП-6 сільгоспкультур, що дали цьогоріч найбільші прибутки

Серед зернових це кукурудза, пшениця та ячмінь. Серед олійних – соняшник, ріпак і соя. Втім середня рентабельність більшості рослин, що їх вирощують агровиробники, суттєво знизилась, пише газета “Експрес”.

“Насправді високу рентабельність (до 50 – 60%) продемонстрували шість основних культур, – розповідає Петро Лахай, експерт Українського клубу аграрного бізнесу. – Щодо інших, то їх показники в одного господаря можуть становити 10%, а в іншого – 100% або 50%.

За його словами, рентабельність залежить від технології вирощування, урожайності, світових цін на збіжжя, погодних умов. 

“Серед зернових культур максимальна рентабельність цього року була в трьох: пшениці, кукурудзи та ячменю. Найбільший валовий збір в Україні прогнозується по кукурудзі – на рівні 27 мільйонів тонн. Ця культура зазвичай розповсюджена у центральних і західних областях України. На півдні її майже не вирощують через те, що там недостатньо вологи. Світові ціни на кукурудзу цього року були стабільними – на рівні минулого року. Однак урожайність суттєво знизилась: до 5,5 тонни з гектара, тоді як торік вона становила 6,2. І це вплинуло на рентабельність”, – зазначає Петро Лахай.

Він нагадав, що влітку в центральних областях України спостерігалась аномальна спека й посуха. Кукурудза в цей час просто горіла. У результаті рентабельність культури на цій території була в межах 10 – 20%, хоча загалом по країні – на рівні 20 – 40%. А от на півночі та заході, де було достатньо опадів, рентабельність кукурузди сягнула 50%. Мінімальне значення зафіксоване в Київській області – 10%, а максимальне у Хмельницькій – 60%, тому що там цього року була сприятлива погода. 

У пшениці  показник рентабельності становить в середньому 30 – 40%, а в ячменю – 20 – 30%. І це також дещо менше, ніж торік.

Серед олійних культур високу рентабельність продемонстрували соняшник, соя та ріпак. Проте вона була меншою, ніж попереднього року й також через вплив погодніх умов. Цього року експерти оцінюють рентабельність соняшнику 40 -50%. Тобто вирощувати його в Україні й надалі дуже вигідно. Щодо сої, то для неї 2017-й теж був доволі сприятливим: до 40 – 50% (йдеться про захід України). Тобто майже, як у соняшнику. Також цей рік видався успішним для ріпака. Його рентабельність була дуже висока – 40 – 50%. Не дивно, що минулого року цією культурою було засіяно приблизно 450 тисяч гектарів, а цього – майже 900 тисяч.

“Певні нішеві культури більш рентабельні, ніж ті, які я назвав вище, але їх вирощують одиниці підприємств. Тобто в одному підприємстві рентабельність цих культур може сягати і 300%, і 200%. Однак це не має впливу на загальну картину по Україні”, – підсумував експерт.
 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/top-6-silhospkultur-shcho-daly-cohorich-najbilshi-prybutky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати