Tempo950x100

Tempo300x100

ТОП-6 споживчих трендів в харчуванні

ТОП-6 споживчих трендів в харчуванні

Зараз в сфері харчування відбувається більше, ніж будь-коли, пише sostav.ua. Стрімка діджіталізація, глобалізація і одночасна націоналізація, відхід від класичного бачення сім’ї, традиційних гендерних ролей і організації побуту, зміни клімату і відповідальність за навколишнє середовище – все ці речі мають свій вплив – навіть на те, що ми хочемо їсти, як і коли ми хочемо їсти і як їжа повинна бути запакована.

Тренди в сфері харчування ніколи не йдуть далеко від глобальних соціальних тенденцій і подій. Тому особливо цікаво подивитися на фуд-тренди, що стосуються всіх нас.

Здорове харчування

Стало загальним поняттям. Багато людей хочуть їсти «кращі» і «здоровіші» продукти, але в той же час не хочуть відмовлятися від задоволень. Покоління Y зокрема дуже відкрито для нових концептів і продуктів.

Етичний аспект, що стосується відповідальності за навколишнє середовище і сталий розвиток, також знайшов відгук у цьому тренді.

Одним з його результатів є люди, які не їдять м’яса.

Якщо 10 років тому вегетаріанців вважали байдужими людьми, на яких зі співчуттям дивляться на барбекю-вечірках, тепер вони в тренді. Навіть традиційні німецькі виробники сосисок, такі як «R? Genwalder», захоплюють весь світ вегетаріанськими продуктами.

У Німеччині такі продукти часто називаються «Ersetzer» (замінник). Вони виробляються для людей, які насправді хочуть відчути смак сосиски або м’яса, але віддають перевагу більш здоровій або політкоректній версії.

Якщо піти трохи далі, то прийдемо до веганів. Раніше вегани стикалися з майже войовничим неприйняттям. Зараз вони трендсеттери і душа компанії на вечірках. Нові погляди на життя в цій категорії з’являються, як гриби після дощу. Мова вже не йде про те, щоб без чого-небудь обходитися, скоріше про гастрономічний досвід. Екзотичні рецепти та інгредієнти, наприклад хумус, нут, тофу і люпин, звучать захоплююче і викликають бажання спробувати ці речі.

Аттіла Хілдман зі своєю кулінарною книгою стала першовідкривачем у цій галузі. Фуди ведуть блоги про нові рецепти, нові продукти, нові ресторани, подорожі та інші події.

Деякі ідейні фуди об’єдналися в групу самопроголошених флексітаріанцев. Вони взяли краще звідусіль. Головний інтерес для них полягає в якості життя, а не в політиці чи здоров’ї.

Здоровий перекус

Кінець класичних прийомів їжі – і батьки працюють, і діти в школі до чотирьох – також означає, що люди їдять менш регулярно. А те, що ми їмо протягом дня, називається перекус. Звучить не дуже здорово, але насправді це відкрило цілу нову категорію. Зрештою, неможливо жити на шоколадках і чіпсах без серйозного збитку для здоров’я. Так що з’явився величезний запит на здорову альтернативу. Одна з них – батончики, але зроблені з продуктів, що є джерелами корисної енергії: горіхів, насіння, сухофруктів, суперфруктів і супернасіння.

Необроблені продукти

Для цього навіть є міжнародний бренд. Ідея полягає в тому, щоб надавати якомога менше оброблені продукти. Їх девіз – «без, без, без».

Це «без» може означати різні речі в залежності від бренду і виробника. Зазвичай це стосується консервантів, барвників і часто також глютену.

Потім раптом виникають «хіп» -продукти. Білок зараз святкує свій тріумф. Це прекрасний приклад того, як один тренд випливає з іншого. Якщо люди відмовляються від м’яса, це означає, що повинні з’явитися нові джерела необхідних поживних речовин. Зараз на ринку дуже не вистачає продуктів з високим вмістом білка, і це в тій чи іншій мірі впливає на сучасний спосіб життя. Навіть великі виробники намагаються слідувати цим тенденціям.

І ось не такий вже новий, але все ще дуже актуальний тренд знову виходить на передній план.

Сталий розвиток

Органічне виробництво було в цьому першим, і тепер є практично стандартом. Регіональність і маленькі виробництва зараз особливо популярні серед молодих споживачів. Тому тренд, протилежний глобалізації, дуже домашній – продукти, загорнуті в папір, написані від руки етикетки і друк з логотипом бренду виглядають індивідуально і створюють емоційний зв’язок. З’явилася величезна кількість дрібних брендів. Вони здаються більш чесними і справжніми, ніж бренди великих корпорацій.

А коли люди ще й чують справжню історію засновника, вони відразу ж дарують свої серця цьому бренду. Історія заснування та концепт Ben and Jerry’s принесли їм такий успіх, що компанію купила Unilever. Ритейлери також відкрили для себе тему регіональності і вражають ринок власними ідеями.

Вони прагнуть вибудувати більш тісний зв’язок зі споживачами і зробити свій асортимент більш душевним за допомогою регіональних і екологічних продуктів.

Великий бізнес реагує на цей тренд і відповідно адаптує свої бренди.

Їжа як погляд на життя

Їжа все в більшій мірі починає висловлювати ставлення до життя – це спосіб висловити свої особисті погляди.

У сегменті напівфабрикатів завжди велика різноманітність. Але тепер до них додається ще й життєвий сенс.

Їж, пий і будь з іншими. Як і у випадку зі свіжістю, регіональністю і швидким харчуванням, мова йде про якийсь досвід.

Якщо спільний обід пройшов успішно, незалежно від того, готували ви самі або купували готове, його тут же запостять у всіх соцмережах. Pinterest завалений рецептами, кулінарними заходами і новими блогами. Кулінарні блоги стали справжньою дисципліною.

Вираз особистих стандартів супроводжується вираженням особистого ставлення до життя. Особливо це помітно в підвищенні якості швидкого харчування. Тепер швидке харчування має бути не тільки швидким, але і смачним, здоровим і якісним.

Діджитал-їжа

Не зупиняється розвиток технологій і на кухні. Чи йде мова про кухонну машину Thermomix, яка дозволяє ділитися рецептами, або про те, що ми зможемо повідомляти Alexa про продукти, які закінчилися в холодильнику – кухня буде ставати все розумнішою. Кухонна техніка, керована через смартфони, буде безпосередньо вести від рецепта до покупки продуктів (AmazonFresh).

Все одно вже ніхто не готує, як наші бабусі, і застосування нових кулінарних технологій, як, наприклад, су-від, означає, що дорогі інгредієнти принаймні не переводяться. М’ясо тепер не запікають у духовці годинами, замість цього його загортають в герметичний пакет і готують на водяній бані протягом визначеного програмою часу – з гарантією якості.

Це, звичайно, дуже прибуткова сфера для виробників кухонної техніки і продуктів харчування.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/top-6-spozhyvchyh-trendiv-v-harchuvanni
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати