Tempo950x100

Tempo300x100

ТОП-7 юридичних помилок, якими користуються рейдери

ТОП-7 юридичних помилок, якими користуються рейдери

Втім критерій величини тут не вирішальний. Під прицілом рейдерів в першу чергу опиняються слабкі господарства – у фінансовому, кадровому, адміністративному, громадському та найбільше юридичному аспектах.

Про поширені слабкі місця, які рейдери використовують для прориву оборони фермера розповів agravery.com голова комітету аграрного та земельного права Асоціації адвокатів України Віктор Кобилянський, пише propozitsiya.com.

По-перше, це відсутність кадастрових номерів земельних ділянок або (за наявності цих номерів) відсутність відомостей про земельні ділянки в державному земельному кадастрі (на публічній кадастровій карті). Це не тільки унеможливлює (чи сильно ускладнює) укладення нових чи поновлення існуючих договорів оренди, але й дає можливість “організувати” накладення меж з іншими ділянками і “віджати” такі землі у сумлінного орендаря.

По-друге, використання типового договору оренди (укладеного в попередні роки). Такі договори часто не містять усіх істотних умов, визначених статтею 15 Закону України “Про оренду землі” (типовий договір оренди землі, затверджений постановою КМУ від 03.03.04 року тривалий час “відставав” від вимог закону), що відкриває можливість для втягування в судові процеси.

По-третє, проблеми з підписанням договорів (підписання договору від імені орендодавця родичами чи іншими особами).

По-четверте, помилки (недоліки) в реєстрації земельних ділянок, договорів (до 2013 року) чи прав оренди (після 2013 року).

По-п’яте, недоліки (помилки) у визначені меж земельних ділянок.

По-шосте, невідповідність розміру орендної плати вимогам закону, несвоєчасний чи неповний розрахунок по оренді.

По-сьоме, відсутність або неправильне визначення нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

Юрист додає, що ці та багато інших факторів створюють для рейдера можливість втягнутися у війну. При чому, останнім часом збільшилася кількість випадків, коли рейдер не прагне реально відібрати землю. Його завдання – створити для фермера проблеми, і коли він порахує потенційні збитки, то цілком можливо погодитися на “відступні” в меншому розмірі.

Ще один фактор, який не можна оминути увагою – це корупція. Практично за кожним випадком рейдерства “маячить” чиновника, судді чи правоохоронця.

Для захисту В. Кобилянський радить обрати комплексний спосіб: комплексний аудит і бухгалтерської документації і правової (насамперед земельної).

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/top-7-yurydychnyh-pomylok-yakymy-korystuyutsya-rejdery
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати