ТОП культури, які вирощують з ГМО

ТОП культури, які вирощують з ГМО

На сьогоднішній день площа сільськогосподарських угідь світу, на яких вирощуються генно-модифіковані культури, становить 190 мільйонів гектарів. Для прикладу, ще в 2013 ця цифра була на 15 млн. га менше, а 21 рік тому, коли культивування подібних рослин тільки починалося, засіяна трансгенними продуктами площа не налічувала і гектара. Про це пише Маркер.

У 2017 компанія Markets & Markets оприлюднила дані прогнозу, за яким ринок досліджень ГМО до 2022 року досягне обсягу в $ 2,34 млрд з щорічним приростом в 8,2%.

На Заході вартість розробки і виведення на ринок нового трансгенного рослини становить від 50 до 200 млн доларів, тому займаються цим в основному тільки великі корпорації. Такі, як транснаціональна компанія «Монсанто», що стала свого часу піонером на ринку ГМ-рослин.

Основними модифікованими культурами є: соя, рис, кукурудза, бавовна, канола, картопля. У комерційних масштабах їх вирощують в 28 країнах світу. Ще в більш, ніж 30 країнах ГМ-продукцію дозволено використовувати для харчових цілей і як корм для тварин. Головні світові постачальники – США, Бразилія, Аргентина, Канада та Індія.

Якщо в США і Канаді необов’язкова навіть маркування про використання ГМО на продуктах, то в деяких країнах Європи до новаторського способу ведення сільського господарства відносяться з побоюванням. Так, наприклад, Греція, Швейцарія, Польща та Австрія оголосили про свою свободу від продуктів трансгенних технологій, на території цілого ряду інших європейських країн діють зони, вільні від ГМО, а в Німеччині і Франції заборонено використання певного сорту генно-модифікованої кукурудзи.

В цілому, ставлення до продуктів, отриманих в результаті генної модифікації, в світі дуже неоднозначно. Незважаючи на висновки, зроблені Всесвітньою організацією здоров’я та Національною академією наук США, згідно з якими, біотехнології, як такі не більш небезпечні, ніж традиційні технології селекції рослин, у ГМО залишається багато непримиренних супротивників. З самого початку вирощування ГМ-рослин час від часу з’являються результати досліджень, які нібито підтверджують негативні наслідки від вживання в їжу генно-модифікованих продуктів. Втім, крім коливань громадської думки і змін політичних рішень на користь заборон, особливого резонансу в наукових сферах ці заяви не викликають, так як практично відразу ж спростовуються іншими фахівцями.
[[{“fid”:”252676″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]
Головним аргументом ворогів ГМО є той факт, що для винесення остаточного рішення про безпеку досягнень генної інженерії пройшло ще недостатньо часу і не виключено, що негативні наслідки позначаться на майбутніх поколіннях. Контраргумент прихильників нових біотехнологій – «традиційні сорти», виведені селекцією під дією мутагенів нічим не краще, так як їх безпеку перевіряється набагато гірше. «Противники ГМО страждають особливою формою розумового божевілля!», – заявила якось під час свого виступу головний науковий консультант Європейської комісії і молекулярний біолог Анна Гловер, після чого була знята з посади.

Заступник директора Інституту хроматографії ЗАТ «Еконова» Григорій Барам справедливо зауважує, що суперечки про шкоду або користь ГМО можна вести нескінченно, тому що 100% нешкідливість досі так і не доведена, а в проведенні вичерпних досліджень ніхто не зацікавлений економічно. У той же час канцерогенні і мутагенні властивості гербіцидів і пестицидів давно і добре відомі, проте вони продовжують використовуватися в багатьох країнах.

Перегляди: 15
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/top-kultury-yaki-vyroshchuyut-z-hmo
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    23 Квітня

    Криваве зерно. ТОП-3 транснаціональні агрохолдинги, які працюють в Україні та водночас заробляють мільярди доларів в рф

    Міністра АПК Сольського підозрюють у незаконному заволодінні землею на майже 300 млн грн

    Аграрії пропонують нові ініціативи накопичення коштів для ЗСУ

    На Донеччині аграрій знайшов нерозірвану 500-кілограмову фугасну авіабомбу

    Супермаркети встановили нові ціни на курятину, свинину та яловичину

    Українські фермери почали роздавати цибулю безкоштовно

    Заморозки позбавили Україну частини врожаю ранніх яблук та кісточкових фруктів (фото)

    22 Квітня

    У квітні на понад 20% зменшились обсяги передачі зерна залізницею до Румунії та Словаччини

    В Україні створили шоколад із часником та трюфелем

    “Розвиває здатність заражати людей”: ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу

    БІЛЬШЕ НОВИН