Трактори на дровах: українці почали вигадувати “дровомобілі” через паливну кризу

Трактори на дровах: українці почали вигадувати “дровомобілі” через паливну кризу

Українські фермери відчули дефіцит і значне зростання цін на солярку протягом останніх тижнів. На думку багатьох експертів, криза на паливному ринку штучна і має політичне підґрунтя, пише ТСН.

Пенсіонер Микола Петрович нині енергонезалежний – після стрімкого подорожчання пального він переобладнав свій “Мерседес” і тепер їздить на дровах. Винахідник каже, що його авто може розганятись до 100 км/год і при цьому споживати три відра дров на 100 кілометрів. Машина на дровах економічна та екологічна. Про диво-автомобіль і його власника добре знають у навколишніх селах, особливо ідея сподобалася фермерам. Після подорожчання пального вони розглядають варіант переобладнання сільськогосподарської техніки із дизеля на дрова. “Хай нам пропонують, будуть купувати трактори на дровах. Іще ж не роблять трактори на дровах. А поки солярка, іншої альтернативи нема”, – кажуть вони.

Українські фермери відчули дефіцит і значне зростання цін на паливо. Від трьох до чотирьох гривень за літр солярки – лише за останні тижні. Експерти кажуть, що нинішня криза на паливному ринку – штучна. І має політичне підґрунтя.
Фермер Віталій спеціалізується на вирощуванні картоплі. Він порахував, що собівартість його бульби на 70% складається з вартості пального. Після осіннього стрибка цін продукція подорожчає щонайменше на гривню. “Це така штука, що без палива – нікуди. Техніка є і має заправлятися. Без палива техніка не робить”, – каже він. Дефіцит дизеля відчули на собі і фермери Полтавщини. Щойно закінчились жнива, почалась посівна озимих культур. Тракторист Сергій каже, що його американський трактор працює цілодобово та споживає півтори тонни солярки за добу. Тож стрімке подорожчання відчутно вдарило по кишені. “Мабуть, хтось набиває кишені, бо якщо взяти в інших країнах співвідношення, то в нас набагато дорожче виходить”, – каже він.

До зростання ціни на паливо у вересні та жовтні призвели не лише об’єктивні причини – здорожчення світових цін на нафту і знецінення гривні. Тоді ж найбільші російські і білоруські трейдери перекрили поставки в Україну – одночасно і без попереджень. Це не могло не відбитися на ринку нафтопродуктів. Наразі Україна більше ніж на дві третини залежить від імпортного пального – переважно російського виробництва, хоч і завозиться воно з Білорусі. Досвід показує: держава-агресор відчуває, коли в Україні зростає попит – і призупиняє поставки. Цього року такі демарші вже були у березні, а тепер повторилися у жовтні.

В Україні працюють лише два нафтопереробні заводи із семи. Технологічно вони можуть виробляти достатньо бензину для внутрішнього ринку, тоді як із дизелем складніше – його виробництво тісно пов’язане з об’ємами переробки нафти. Допомогти має держава, але поки Україна залежить від російської нафти. А Микола Петрович повертатись до традиційних видів пального не збирається – його покращений “Мерседес” уже виступає еталоном для бажаючих будувати “дровомобілі”.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/traktory-na-drovah-ukrayinci-pochaly-vyhaduvaty-drovomobili-cherez-palyvnu-kryzu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати