Tempo950x100

Tempo300x100

Третину молочної продукції виробляють із неякісної сировини

Третину молочної продукції виробляють із неякісної сировини

Про це пише landlord.ua.

Незважаючи на це, економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак вважає, що професійні виробники не вирізатимуть худобу. «Є зростання виробництва й продуктивності, залишають ринок ті, хто утримував молочне поголів’я як соціальний проект, не вкладаючись у нього», — зазначає він.

За даними FAO, прибутковість виробництва молока у 2016 році зросла на 8,4%, а переробки — знизилася на 6,8%. За чотири місяці 2017‑го прибутковість виробництва молока зросла на 28% проти того самого періоду 2016 року, а прибутковість переробки за цей самий період упала на 12%.

«Переробники й далі конкурують між собою, не мають ефективних асоціацій, їх тиснуть виробники знизу й торгові мережі зверху. Саме тому більшість українських переробників молока сьогодні мають вельми жалюгідний фінансовий стан», — вважає Ярмак.

Про конфлікт між виробниками молока та переробниками каже й Анатолій Дідура, заступник директора компанії «Куликівське молоко». Він говорить, що обидві сторони «перетягують» ковдру, намагаючись збільшити власні прибутки коштом іншого. Виробники молока вимагають збільшення цін на сировину в періоди його сезонного зменшення, а молокопереробники намагаються отримати максимально високу ціну в період «великого молока». Більшого успіху тут досягли виробники молока, вважає експерт, і не в останнє завдяки об’єднанню в асоціації різного рівня, які лобіюють їхні інтереси й синхронізують роботу.

Не менш актуальне питання про якість сировини порушив аналітик Інфагро Максим Фастєєв. «Третина всієї переробки молока становить категорія «сировина від населення», основну частину якого де‑юре приймають другим сортом, а за фактом це несортоване молоко. Якщо з 2018‑го потрібно відмовитися від цієї сировини, то молочна галузь може опинитися під загрозою існування. Або поліпшення сортності відбуватиметься тільки на папері, а несортове молоко будуть приймати за першим сортом, але навіщо тоді потрібні такі «зміни»?», — каже експерт.

Водночас переробники молока не мають механізмів впливу на виробників молока щодо його якості, зазначає Дідура. Більшу частину року ринок відчуває дефіцит сировини. Крім того, санкції контрольних органів за неякісну сировину в Україні належним чином не діють. Не сприяє підвищенню якості молока й поява практично в кожному районі нелегальних підприємств, які готові купити в селян сировину будь‑якої якості.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/tretynu-molochnoyi-produkciyi-vyroblyayut-iz-neyakisnoyi-syrovyny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати