Tempo950x100

Tempo300x100

Три кити успіху агробізнесу України

Три кити успіху агробізнесу України

Агроекспорт іде цього року на історичний  рекорд. За даними Державної фіскальної служби, позитивне сальдо зовнішньої торгівлі України аграрною продукцією за три квартали 2017 року, порівняно з аналогічним періодом 2016 року, зросло майже на третину (31%) і сягнуло приблизно $10 млрд.

Про це пише у своєму блозі на НВ Алекс Ліссітса, генеральний директор Індустріальної молочної компанії, президент асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.

При тому, якщо імпорт агро-продовольчої продукції за січень-вересень 2017 року склав $3 млрд (+6% до минулорічних), то експорт сягнув позначки $13 млрд, що вже на +24% перевищує минулорічні показники.

“За умови збереження динаміки результатів 2017 року, ну і зважаючи на те, що останній квартал року традиційно багатий на експорт зерна, Україна може встановити історичний рекорд експортної виручки – понад $18 млрд. Найвищий показник експорту агро-продовольчої продукції за всю історію незалежності України було зафіксовано у 2012 році – $17,9 млрд.  Варто зазначити, що цей успіх повязаний в першу чергу з історично високими світовими цінами на основні зернові та олійні культури”, – зазначає експерт.

На його думку, драйверами росту агроекспорту з України і цього року стануть зернові культури, в першу чергу кукурудза, пшениця та соняшникова олія. При цьому не варто забувати, що результати експорту перших 9 місяців базуються на рекордних врожаях більшості культур минулого року. Із цьогорічних виробничих результатів варто згадати гарний врожай ріпаку цього року, який також додав до загального успіху в 2017-му.

Щодо географії зовнішньої торгівлі України варто зазначити, що найбільшими ринками збуту для української агро-продовольчої продукції залишаються Азія (44% всіх експортних поставок с/г продукції) та ЄС-28 (31%). За результатами січня-вересня 2017 року Україна наростила експорт продукції АПК до країн ЄС на $1,1 млрд порівняно з січнем-вереснем 2016 року, а до країн Азії на $733,5 млн. При цьому, загальний експорт агро-продовольчої продукції зріс за перші 9 місяців на $2,5 млрд. Головними покупцями української продукції АПК є Індія, Єгипет, Нідерланди і Китай, в сумі закуповуючи 38% продукції.

“Дуже часто питають, в першу чергу іноземні колеги, на чому побудоване українське “аграрне диво” останніх десяти років. На моє переконання, успіх агробізнесу України заснований на трьох китах:

  • перехід (спочатку агрохолдингів, а потім і всіх решти) на сучасні, адаптовані до українських регіональних умов, технології, і не лише у виробництві, але й у доробці та зберіганні продукції.
     
  • покращення ефективності господарювання завдяки інтенсифікації виробництва і використанню ефекту масштабу.
     
  • докорінна зміна системи управління агропідприємствами від колгоспно-розподільної до класичного бізнесу з чіткою структурою управління та контролем і аналізом витрат.

Багато експертів прогнозують подальше зростання експорту аграрноі продукції з України протягом наступних років і називають міфічні цифри $25 млрд і більше. Притримуюся думки, що найближчими роками без нарощення експорту переробленої продукції або суттєвого підвищення світових цін на зернові та олійні (як це було в 2012 році) на такі показники ми навряд чи вийдемо, але цифра в $20 млрд агроекспорту є досить реальною вже у близькому майбутньому за умови підвищення врожайності та сприятливих погодних умов”, – підкреслює Алекс Ліссітса.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/try-kyty-uspihu-ahrobiznesu-ukrayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати