Tempo950x100

Tempo300x100

Тривожна ситуація: чи будуть забезпечені аграрії міндобривами восени?

Тривожна ситуація: чи будуть забезпечені аграрії міндобривами восени?

Зупинка підприємств компанії Ostchem і відновлення в травні цього року дії антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив з Росії ускладнили ситуацію на вітчизняному ринку мінеральних добрив і привели до  зростання цін на них. Премія трейдерів по аміачній селітрі досягала 130%.

Ринок став диким і неефективно преміальним. До того ж ситуацію обтяжує велика заборгованість Ostchem перед аграріями, які внесли йому передоплату за мінеральні добрива. Негативно впливає на ринок мінеральних добрив також його монополізація і бездіяльність АМКУ на ньому.

Актуальним для ринку є також питання якості продукції. Сільгоспвиробники заявляють про випадки невідповідності в добривах заявленої кількості діючих речовин реальним складовим. Це вказує на недостатній контроль з боку Держпродспоживслужби.

За оцінками Міністерства аграрної політики і продовольства, для проведення осінніх польових робіт потрібно близько 650 тис. тонн мінеральних добрив. Головне питання – чи будуть повністю задоволені потреби аграріїв? – залишається поки відкритим.

За інформацією Ostchem, завершення відновлення виробництва азотних добрив на його підприємствах в Рівному і Черкасах очікується до 25-26 червня поточного року. Основною проблемою виробників залишається ціна на газ.

На думку уряду, врегулювання питання забезпечення сільгоспвиробників мінеральними добривами має сприяти введення нульової митної ставки на ввезення в Україну мінеральних добрив азотної групи (крім продукції з Росії). Очікується, що це дозволить захистити сільгоспвиробників від сезонного коливання цін, а також суттєво зменшить вартість добрив для наших аграріїв.

Однак учасники ринку не такі оптимістичні з цього приводу, посилаючись на можливі логістичні та ринкові проблеми. Дефіцит сировини буде також негативно впливати на діяльність вітчизняних підприємств хімічної промисловості. Оператори ринку більш схильні до думки, що скасування антидемпінгового мита на російські добрива або хоча б зниження його до 10% і рішення цінових питань на газ матиме суттєвий позитивний результат і позбавить ринок політичного присмаку.

В кінцевому підсумку, наскільки оперативно знайдуть взаєморозуміння всі сторони, що впливають на ринок мінеральних добрив – чиновники, виробники добрив, трейдери і аграрії – і разом приймуть вірне рішення, буде залежати забезпеченість сільгоспвиробників мінеральними добривами, і це стане важливою запорукою майбутнього високого врожаю.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/tryvozhna-sytuaciya-chy-budut-zabezpecheni-ahrariyi-mindobryvamy-voseny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати