Tempo950x100

Tempo300x100

Тисячі українців після смерті віддали безкоштовно державі землю

Тисячі українців після смерті віддали безкоштовно державі землю

Про це свідчать дані “Моніторингу земельних відносин”, який напередодні був презентований у Світовому банку, пише Економічна правда.

За даними “Моніторингу”, у 2017 році в Україні нараховувалось 6,537 тисячі земельних ділянок загальною площею 25,072 тисячі га, які визнані відумерлою спадщиною. Тобто, спадкоємці не заявили про свої права і ці землі де-юре перейшли у розпорядження місцевих органів влади за рішенням суду.

Також землевласники за життя не змогли продати землю — як відомо, в Україні досі діє мораторій на продаж землі.

Зокрема, найбільша кількість таких ділянок — 998 — була зафіксована в Сумській області. За площею лідирує Кіровоградська область — тут 2,669 тисячі га земель були визнані відумерлою спадщиною.

Менше відумерлої спадщини в західних областях — в Чернівецькій — 8 га, Івано-Франківській — 26 га, Львівській — 35 га та Рівненській областях — 72 га.

Проте, йдеться про офіційну статистику, надану для “Моніторингу” Держгеокадастром. За даними ЕП, де-факто землі відумерлої спадщини можуть сягати 2 млн га землі.

Так, на даний момент близько 2 млн га землі, власники яких померли, не мають юридичного статусу та обробляється нелегально. Для визнання цих земель відумерлою спадщиною органи місцевої влади повинні звернутися до суду, і лише за рішенням суду ці землі передаються в управління місцевим органам влади.

Поки ситуацію юридично не розв’язано, орендарі таку землю продовжують обробляти, а коли завершується дія договору — відповідно до стандартних прикінцевих положень — він автоматично продовжується, якщо власник за 6 місяців до дати завершення не сповістив про інше.

При цьому невідомо, перераховують орендарі орендну плату спадкоємцям власника, чи ні.

Як відомо, раніше президент Петро Порошенко заявляв, що мораторій на землю не вписується в європейську систему України.

Нагадаємо, 22 серпня вступило в силу рішення Європейського суду, згідно з яким мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення визнаний таким, що порушує права людини.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/tysyachi-ukrayinciv-pislya-smerti-viddaly-bezkoshtovno-derzhavi-zemlyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати