У 2019 році Україна імпортувала напоїв більш ніж на півмільярда доларів

У 2019 році Україна імпортувала напоїв більш ніж на півмільярда доларів

За результатами 2019 року вартість імпортованих алкогольних і безалкогольних напоїв в Україну становила 533 млн дол. США, що майже на 9 % перевищило показник 2018 року, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, левову частку у структурі вітчизняних закупівель продукції цієї групи агропродукції торік традиційно зайняли алкогольні напої з концентрацією спирту менш як 80 %. Це переважно віскі, горілка, лікери і солодкі наливки, яких було імпортовано 66 тис. т на суму 228 млн дол. США.

Виноградних та інших вин ввезено майже 78 тис. т вартістю 186 млн дол. США.

Імпорт природних і мінеральних вод склав торік 114 тис. т на суму 61 млн дол. США, а солодового пива – 54 тис. т вартістю 57 млн дол. США.

По кожному виду напоїв головні країни-постачальники відрізнялись, зауважив Микола Пугачов. Зокрема, найбільші закупівлі природних і мінеральних вод вітчизняні імпортери здійснили в Грузії, пива – в Бельгії, Мексиці та Німеччині. Різні вина закуповувалися переважно в Італії, Грузії, Франції та Іспанії, а міцний алкоголь – у Великій Британії, Німеччині, Грузії, Вірменії та Ірландії.

Загалом основним постачальником напоїв в Україну минулого року стали держави Євросоюзу. Вони забезпечили близько 2/3 вартісних обсягів імпорту, зазначив експерт. При цьому на загальні поставки даної продукції з Італії припало 16,9 % вартості імпорту, з Грузії – 15,6 %, Німеччини – 10,8 %, Великої Британії – 7,6 %, Франції – 5,9 %.

Високий попит на алкогольні та безалкогольні напої має зберегтись і 2020 році, однак він буде коригуватися залежно від курсу гривні до іноземних валют та фактичної ділової активності компаній-імпортерів, підсумував Микола Пугачов.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-2019-roci-ukrayina-importuvala-napoyiv-bilsh-nizh-na-pivmilyarda-dolariv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    18 Квітня

    Ukravit запропонував аграріям Програму лояльності

    Виробник горілки “Хортиця” почав випускати мінералку

    Як змінилися ціни на каву, вершки та цукор навесні

    17 Квітня

    У ВР зареєстрували проєкт закону щодо особливостей планування територій, які виникають внаслідок руйнівного впливу війни

    Збільшення прогнозів урожаю сої посилює тиск на ціни, зокрема і в Україні

    На Волині чеські інвестори вирощуватимуть енергетичну тополю

    Українські аграрії потребують підтримки, щоб надалі забезпечувати продовольчу безпеку світу

    В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну – Мінагрополітики

    Україна орієнтована на діалог і співпрацю, а не на запровадження обмежень у торгівлі з Польщею – Мінагрополітики

    Соняшникова олія дешевшає на тлі падіння цін на пальмову та соєву олію

    БІЛЬШЕ НОВИН