Tempo950x100

Tempo300x100

У 2019 році Україна імпортувала напоїв більш ніж на півмільярда доларів

У 2019 році Україна імпортувала напоїв більш ніж на півмільярда доларів

За результатами 2019 року вартість імпортованих алкогольних і безалкогольних напоїв в Україну становила 533 млн дол. США, що майже на 9 % перевищило показник 2018 року, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, левову частку у структурі вітчизняних закупівель продукції цієї групи агропродукції торік традиційно зайняли алкогольні напої з концентрацією спирту менш як 80 %. Це переважно віскі, горілка, лікери і солодкі наливки, яких було імпортовано 66 тис. т на суму 228 млн дол. США.

Виноградних та інших вин ввезено майже 78 тис. т вартістю 186 млн дол. США.

Імпорт природних і мінеральних вод склав торік 114 тис. т на суму 61 млн дол. США, а солодового пива – 54 тис. т вартістю 57 млн дол. США.

По кожному виду напоїв головні країни-постачальники відрізнялись, зауважив Микола Пугачов. Зокрема, найбільші закупівлі природних і мінеральних вод вітчизняні імпортери здійснили в Грузії, пива – в Бельгії, Мексиці та Німеччині. Різні вина закуповувалися переважно в Італії, Грузії, Франції та Іспанії, а міцний алкоголь – у Великій Британії, Німеччині, Грузії, Вірменії та Ірландії.

Загалом основним постачальником напоїв в Україну минулого року стали держави Євросоюзу. Вони забезпечили близько 2/3 вартісних обсягів імпорту, зазначив експерт. При цьому на загальні поставки даної продукції з Італії припало 16,9 % вартості імпорту, з Грузії – 15,6 %, Німеччини – 10,8 %, Великої Британії – 7,6 %, Франції – 5,9 %.

Високий попит на алкогольні та безалкогольні напої має зберегтись і 2020 році, однак він буде коригуватися залежно від курсу гривні до іноземних валют та фактичної ділової активності компаній-імпортерів, підсумував Микола Пугачов.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-2019-roci-ukrayina-importuvala-napoyiv-bilsh-nizh-na-pivmilyarda-dolariv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати