У Болгарії виробники фруктів підраховують втрати від морозів

У Болгарії виробники фруктів підраховують втрати від морозів

Про це повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

«Велика частина потенційного врожаю яблук, груш, слив та вишні була втрачена. Ми залишилися без фруктів», – коментує збитки від негоди Чавдар Маринов, голова Болгарської асоціації виробників фруктів і овочів.

За його словами, ситуація в північно-східній Болгарії є катастрофічною, а в районах Варни, Бургаса і Пловдіва постраждали понад 5 тис. гектарів яблунь, груш і слив.

«Від 30 до 80% врожаю персиків, нектаринів, абрикосів і вишні в районі Слівен знищили заморозки. Найбільше постраждали сади уздовж річки Тунджа, тут втрати сягають подекуди 100%», – констатує Чавдар Маринов.

Читайте також: Як вітчизняне сільгосппідприємство отримало півтора мільйона гривень за втрачений врожай яблук

Голова болгарської асоціації відзначає, що всі галузеві організації застерігають від кризи, але Міністерство сільського господарства не робить відповідних дій. Передбачається терміново скликати Консультативна раду з виробництва фруктів і овочів.

Нагадаємо, урожай абрикосів на Півдні України практично знищений через нічні заморозки до мінус 7 градусів за Цельсієм.

«Рання весна – це завжди тривожний період для аграрія, адже часто теплі сонячні дні раптово змінюються заморозками, завдаючи значної шкоди майбутньому врожаю. Вберегти врожай, наприклад, від граду чи від заморозків практично неможливо. Буря здатна «викорчувати» насадження, що родили багато років. І ризики для аграріїв зростають, бо клімат змінюється динамічно. Зменшити негативні наслідки від несприятливих погодних умов практично неможливо. Але є шанс покрити свої збитки, завдані негодою. Застрахувавши врожай завчасно від різних подій, викликаних кліматичними, біологічними, техногенними причинами, протиправними діями та ін., в подальшому вдасться уникнути багатьох проблем та  не доведеться шукати кошти в авральному порядку. Саме агрострахування сприяє сталому розвитку агробізнесу», – зазначає директор з інновацій та розвитку “Аграрної Агенції АГРОС“,  експерт страхового ринку Володимир Юдін.

 

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-bolhariyi-vyrobnyky-fruktiv-pidrahovuyut-vtraty-vid-moroziv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати